Numarul companiilor intrate in faliment s-a dublat in primul semestru, la circa 3.700
Stire din data 24-9-2008
BUCUREŞTI
Numărul companiilor care au deschis procedura de insolvenţă in primul semestru s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2007, la aproape 3.700 de cazuri, fiind estimată in continuare o creştere a numărului de falimente, a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.
In primele şase luni ale anului trecut au fost deschise aproximativ 1.900 de cazuri de insolvenţă.
"Ne aşteptăm ca numărul de falimente să se dubleze la sfarşitul acestui an faţă de 2007, ajungand la circa 7.000 de cazuri", a afirmat Ionescu, miercuri, intr-o conferinţă de presă.
El estimează o inrăutăţire a comportamentului de plată al companiilor pe fondul crizei de lichidităţi, in special in domeniul construcţiilor, ceea ce va determina creşterea numărului de proceduri de insolvenţă deschise, chiar dacă nu sunt situaţii reale de faliment.
La sfarşitul primului semestru, erau inregistrate in total aproape 7.500 de companii intrate in insolvenţă, din care firmele care activează in comerţul cu amănuntul se situează pe primul loc, cu o pondere de 23,62% in totalul falimentelor, urmate de cele care realizează comerţ cu ridicata şi distribuţie, cu o cotă de 20,03%, şi de sectorul construcţiilor, cu 10,97%.
"Creşte riscul pe seegmentul de retail cu electronice şi electrocasnice, unde piaţa se concentrează in jurul primilor trei concurenţi. Trebuie să fim atenţi la cazuri de faliment precum cel al lanţului Cosmo, care a avut loc pe o piaţa neajunsă incă la maturitate, ceea ce este un factor ingrijorător", a spus Ionescu.
El a arătat că există un risc crescut de insolvenţă şi pentru centrele comerciale de tip mall, intrucat unele sunt amplasate foarte aproape in raport cu altele, existand o concurenţă ridicată pentru atragerea clienţilor.
Sectorul transporturilor a urcat trei poziţii in topul firmelor aflate in insolvenţă la finele lunii iunie, pe locul al optulea, in timp ce domeniul hotelurilor şi al restaurantelor a ajuns de pe poziţia a zecea pe cea de-a şaptea, fiind afectat de competitivitatea redusă şi de lipsa personalului calificat.
Numărul agenţiilor imobiliare care au intrat in insolvenţă este in creştere, pe fondul scăderii tranzacţiilor realizate şi a preţurilor din sectorul imobiliar.
Capitala are cea mai ridicată rată a insolvenţei, cu o pondere 12,96% in numărul total de cazuri, fiind urmată de judeţele Timiş şi Vrancea, in timp ce ultimele poziţii revin judeţelor Alba şi Teleorman. In funcţie de regiuni, cele mai multe firme aflate in insolvenţă provin din regiunea de sud-est a ţării, urmate de cele din vest.
La finele anului trecut erau active 617.997 de companii, din care jumătate au inregistrat profit.
Raluca Ghinea
mediafax
» arhiva stiri »