AOAR: Criza externa afecteaza domeniile cu grad mare de indatorare din Romania, in special imobiliar
Stire din data 22-9-2008
BUCUREŞTI
Criza internaţională va afecta şi economia romanească, mai ales domeniile cu grad ridicat de indatorare, cele mai expuse fiind sectorul construcţiilor şi al dezvoltărilor imobiliare, ceea ce ar putea să afecteze creşterea economică, apreciază reprezentanţii oamenilor de afaceri din Romania.
"In contextul crizei mondiale, trebuie să lansăm o dezbatere publică despre sectoarele care sunt afectate şi cum le vom salva. Dezvoltatorii imobiliari, firmele de construcţii şi toate domeniile in care există un grad ridicat de indatorare", a declarat, luni, intr-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.
El a arătat că guvernul ar trebui să caute soluţii pentru a sprijini aceste sectoare şi nu să se gandească să adopte măsuri de sprijinire a bursei.
"In loc de soluţii pentru aceste sectoare, avem reacţii aiurite, de sprijin a bursei, in condiţiile in care piaţa de capital este o soluţie marginală in Romania", a precizat Pogonaru.
In opinia sa, dezvoltatorii imobiliari se confruntă cu mai multe probleme, printre care cele mai grave fiind scumpirea materiilor prime, a costului cu forţa de muncă şi, mai nou, a creditelor.
"Sunt dezvoltatori care au finanţare proprie de 20%, au intarzieri la vanzarea locuinţelor şi aleargă acum după bani din bancă in bancă. Sigur vor fi caştigătoare proiectele care sunt amplasate in zone bune, celelalte nu", a mai spus Pogonaru, adăugand că alte sectoare afectate de criza de lichidităţi de la nivel mondial sunt textilele şi, in general, sectoarele care lucrează cu marjă de profit redusă.
La randul său, Monica Tatoiu, membru al AOAR şi directorul general al Oriflame Romania, a arătat că pe langă dezvoltatori şi constructori, toate firmele conexe acestor activităţi au probleme cu afacerile.
"Firmele de materiale de construcţii, de amenajări interioare şi toate cele care activează in sectoare de interfaţă in construcţii au inregistrat scăderea cifrei de afaceri", a spus Tatoiu.
Reducerea activităţii in domeniul construcţiilor ar putea să afecteze creşterea economică, acest sector fiind unul dintre motoarele avansului PIB.
"Nu ne putem limita doar la declaraţii optimiste in ceea ce priveşte creşterea economică, care probabil va ajunge la 9% in acest an. Această creştere ascunde o serie de capcane care dacă nu vor fi sesizate la timp vor crea probleme. Dacă ne uităm la sectoarele care contribuie la PIB vom vedea că cele mai importante sunt, in ordine, serviciile, industria, construcţiile şi agricultura. Ultimele sunt inconstante, construcţiile sunt pandite de descreştere sau chiar de criză, iar agricultura depinde de mulţi factori", a spus Constantin Boştină, vicepreşedintele AOAR.
In opinia sa, evoluţia domeniului construcţiilor şi a agriculturii vor "lovi in creşterea economică".
"Aparent economia romanească merge. Merge insă ca o maşină cu patru roţi, dintre care una merge foarte repede - PIB-ul, o altă roată se ţine după prima - investiţiile, iar celelalte două nu funcţionează, dar trag in jos performanţele economice - datoria externă şi deficitul de cont curent", a mai adăugat Boştină.
El a precizat că Romania are nevoie de o creştere economică anuală cu 4 puncte procentuale peste media Uniunii Europene pentru a fi competitivă pe piaţa unică.
Pe de altă parte, reprezentanţii AOAR au menţionat că impactul crizei financiare internaţionale va fi atenuat de companiile multinaţionale care deja au inceput să-şi vandă produsele către Rusia, China, India sau Brazilia.
"Amortizarea şocului crizei asupra economiei romaneşti poate veni de la multinaţionale care s-au adaptat situaţiei şi s-au orientat spre pieţe care incă merg. Problema vine insă de la firmele mici şi mijlocii care nu au bani de promovare pe aceste pieţe", a mai spus Pogonaru.
Cristina Cuncea
mediafax
» arhiva stiri »