Statii Beton si Recenzii Restaurante

Comisie: Banii dati de chiriasi la evaluarea caselor nationalizate - avans pentru locuinta de la CL

Comisie: Banii dati de chiriasi la evaluarea caselor nationalizate - avans pentru locuinta de la CL


Stire din data 23-9-2008

BUCUREŞTI
Comisia juridică a Camerei a reexaminat, marţi, la cererea şefului statului, un proiect de modificare a Legii caselor naţionalizate, stabilind ca banii daţi de chiriaşi la evaluarea locuinţei in care stau să poată fi consideraţi avans pentru o altă locuinţă repartizată de consiliile locale.
 


"Am ţinut cont de observaţiile preşedintelui şi considerăm că odată cu adoptarea de către plen, săptămana viitoare, reparăm o serie de inegalităţi pe care le are Legea 10, astfel incat chiriaşii de bună credinţă să aibă prioritate la repartizarea locuinţelor de consiliile locale şi, atunci cand pot cumpăra o locuinţă, banii pe care i-au dat la evaluarea locuinţei in care stau să fie consideraţi ca avans, in condiţiile in care suma pe care au depus-o este mai mică decat suma la valoarea de piaţă", a explicat Florin Iordache (PSD), vicepreşedinte al Comisiei.

El crede că acest proiect va "impăca şi chiriaşii şi proprietarii".

"Pentru chiriaşii care sunt de bună credinţă, sunt două posibilităţi: fie li se dă de Consiliul Local o nouă locuinţă, fie banii plătiţi sunt consideraţi avans pentru o altă locuinţă atribuită de Consiliul local", a adăugat Iordache.

Deputatul PDL Daniel Buda a declarat, insă, că, in fapt, prin votul PSD, PRM şi al PC, au fost respinse obiecţiile formulate de preşedintele Traian Băsescu la acest proiect de lege şi foştii proprietari nu mai pot revendica in natură casele vandute chiriaşilor.

"Sub masca că au acceptat obiecţiile formulate de preşedinte, de fapt, nu s-a modificat nimic. Foştii proprietari nu mai pot revendica in natură casele vandute chiriaşilor. S-a oprit orice acţiune de revendicare pe temeiul dreptului comun, nelăsand nicio posibilitate de restituire in natură a imobilelor", a susţinut deputatul PDL.

Proiectul de lege urmează să fie analizat in plenul Camerei, forul decizional in privinţa acestui act normativ.

Senatului a adoptat, in 9 septembrie, raportul de admitere, cu amendamente, intocmit de comisiile permanente in cazul cererii de reexaminare a legii privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 1945-1989, transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit amendamentelor adoptate, "proprietarii ale căror contracte de vanzare-cumpărare, incheiate cu respectarea prevederilor Legii 112/1995, cu modificările ulterioare, au fost desfiinţate prin hotărari judecătoreşti definitive şi irevocabile, au dreptul la restituirea preţului de piaţă al imobilelor, valoarea despăgubirilor urmand a se stabili prin expertiză".

Un alt amendament la proiectul de lege prevede ca "in cazul in care imobilul a fost vandut cu respectarea Legii 112/1995, cu modificările ulterioare, persoana indreptăţită are dreptul numai la măsuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea de piaţă corespunzătoare a intregului imobil, teren şi construcţii".

"Dacă persoanele indreptăţite au primit despăgubiri potrivit Legii 112/1995, cu modificările ulterioare, ele au dreptul la diferemţa dintre valoarea incasată, actualizată cu indicele inflaţiei şi valoarea corespunzătoare de piaţă a imobilului", conform amendamentului.

In cererea de reexaminare a legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, şeful statului arată că, "deşi este un act normativ binevenit, proiectul de lege transmis spre promulgare este echivoc şi imprecis, conţinand formulări neclare, multe dintre prevederi fiind adoptate cu nerespectarea principiilor consituţionale şi a normelor de tehnică legislativă".

"Legea trimisă spre promulgare nu corespunde nici exigenţelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind accesibilitatea şi previzibilitatea normei juridice, nerespectand principiul preeminenţei dreptului şi al separaţiei puterilor in stat, care reclamă ca legiuitorul să nu intervină pe parcursul derulării unor proceduri administrative sau judiciare prin măsuri care să avantajeze una dintre părţi in detrimentul celeilalte ori care să ducă la modificarea soluţiilor juridice de la data declanşării acelor proceduri cu alte soluţii expres prevăzute de legea nouă şi pe care, in lipsa ei, instanţele judecătoreşti nu le-ar fi putut lua", se menţionează in cererea de reexaminare a şefului statului.

Cererea de reexaminare mai subliniază faptul că, prin abrogarea alineantului 2 al articolului 2 din forma anterioară a Legii 10/2001, se consfinţesc in fapt şi in drept actele de naţionalizare şi preluare abuzivă a acestor imobile de către terţi.

Documentul mai precizează că articolul I punctul 5 din legea trimisă la promulgare este neconstituţional, deoarece exclude de la restituirea in natură terenurile aferente imobilelor care au fost instrăinate in temeiul dispoziţiilor Legii 112/1995 şi preluate de stat fără titlu valabil.

O altă problemă ridicată de preşedinte este aceea că, prin modificarea de la articolul I punctul 10 se aduce o atingere gravă securităţii juridice şi stabilităţii raporturilor juridice, deoarece aplicarea sa unitară in forma dată prin legea trimisă spre republicare este imposibilă, deoarece condiţionează nulitatea actului de instrăinare a unor imobile preluate fără titlu valabil doar dacă acestea "sunt considerate astfel anterior intrării in vigoare Legii 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare".

Alte aspecte conturate in cererea de reexaminare se referă la faptul că, prin legea supusă promulgării, se restrang actele juridice de instrăinare considerate nule şi, implicit, se exclude controlul judecătoresc pentru o serie de contracte de vanzare-cumpărare, dar fără a se stabili ce se intamplă cu hotărarile judecătoreşti pronunţate anterior, iar prin articolul I punctul 9 din legea trimisă spre promulgare sunt abrogate dispoziţiile referitoare la interdicţia temporară de instrăinare a imobilelor cumpărate de chiriaşi, pană la finalizarea litigiului.
Emma Toader
MEDIAFAX


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate