Guvernul va clarifica normele privind sumele care se cuvin Fondului Proprietatea din vanzarea BCR
Stire din data 24-9-2008
BUCUREŞTI
Guvernul va emite in perioada următoare un proiect de act normativ cu caracter de lege prin care va clarifica normele Legii de infiinţare a Fondului Proprietatea referitoare la sumele pe care urmează să le primească compania din privatizarea BCR.
Directorul general al Fondului Proprietatea, Dana Lulache, a precizat miercuri că Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a prezentat săptămana trecută in Guvern un memorandum referitor la discuţiile dintre Fondul Proprietatea şi statul roman, prin care, compania susţine că mai are de incasat o sumă de aproximativ 155 de milioane de euro din privatizarea BCR.
Fondul Proprietatea a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii MEF referitoare la acest subiect, insă pană in prezent nu s-a ajuns la nicio rezolvare.
"Diferenţa de interpretare in cazul BCR, prin care Fondul Proprietatea pretinde 4% din acţiunile emise de BCR, iar statul consideră că trebuie să plătească 4% din banii incasaţi din privatizarea instituţiei bancare, a făcut să purtăm mai multe discuţii cu ministerul (MEF-nr.), insă cele două părţi nu au ajuns la o rezolvare", a spus Lulache intr-o conferinţă de presă.
Directorul Fondului a menţionat că reprezentanţii companiei (Consiliul de supraveghere şi managementul Fondului) vor decide ce poziţie va avea Fondul, după ce Guvernul va emite proiectul de act normativ.
BCR face parte din grupul austriac Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen, care a plătit, in 2006, 3,75 miliarde de euro pentru a prelua 61,88% din acţiuni de la statul roman (36,88%), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, in cea mai mare tranzacţie de privatizare derulată in Romania.
Erste şi-a majorat ulterior participaţia la peste 69%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR. O participaţie de 30,11% se află in proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare.
Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui in natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni inregistrată la Registrul Comerţului, in decembrie 2005.
Statul, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionarul majoritar al Fondului. Potrivit celor mai recente date, numărul acţionarilor persoane private este de 1.970, ceea ce reprezintă 20% din capitalul Fondului.
Ciprian Mailat
mediafax
» arhiva stiri »