Coface: Constructiile reprezinta sectorul cu cel mai mare risc pentru Romania
Stire din data 24-9-2008
BUCUREŞTI
Construcţiile reprezintă sectorul cu cel mai mare risc pentru Romania, in special pe segmentele imobiliare şi infrastructură, pe fondul crizei financiare internaţionale, avand in vedere că acesta a fost, totodată, motorul de creştere a economiei in primul semestru, apreciază reprezentanţii Coface.
"In acest moment, construcţiile au cel mai mare risc pentru Romania, in special pe imobiliare şi infrastructură, şi estimăm că ritmul de creştere va incetini, cel puţin pe segmentul de real estate", a declarat, miercuri, intr-o conferinţă de presă, directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.
El a arătat că in sectorul construcţiilor există o criză de lichiditate, generandu-se un efect de domino in cazul apariţiei unui incident de plată. Astfel, dacă o companie implicată in lanţ nu plăteşte la un moment dat, toate intră in incapacitate de plată.
Supraincălzirea acestui domeniu va conduce la inrăutăţirea comportamentului de plată al companiilor din acest sector.
Printre problemele principale cu care se confruntă firmele de profil se numără lipsa forţei de muncă, creşterea salariilor şi a preţurilor la materialele de construcţii, care nu pot fi adăugate la preţul lucrărilor dacă s-au incheiat contracte ferme.
"Foarte puţini dezvoltatori au negociat preţuri fixe pentru achiziţia materialelor de construcţii. Toate aceste neajunsuri fac ca cele mai multe notificări de neplată să le primim de la companiile din sectorul construcţiilor pentru asigurările de risc comercial, existand totodată şi cele mai multe daune", a spus Ionescu.
La sfarşitul primului semestru, erau inregistrate 822 de companii din sectorul construcţiilor aflate in faliment, reprezentand 10,97% din totalul falimentelor şi clasandu-se pe locul al treilea in funcţie de sectorul de activitate, după comerţul cu amănuntul şi comerţul cu ridicata şi distribuţia.
Raluca Ghinea
mediafax
» arhiva stiri »