Statie proiectare si Recenzii Restaurante

O asociatie a celor ce au terenuri in cartierul ANL Henri Coanda da in judecata Primaria Capitalei

O asociatie a celor ce au terenuri in cartierul ANL Henri Coanda da in judecata Primaria Capitalei


Stire din data 25-9-2008

BUCUREŞTI
Asociaţia Deţinătorilor de Lot in cartierul bucureştean ANL "Henri Coandă" anunţă că a dat in judecată Primăria Capitalei, acuzand că primarul general Sorin Oprescu a refuzat să dispună inceperea licitaţiilor pentru racordarea cartierului la utilităţi.
 


Intr-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, organizaţia susţine că, deşi locuinţele trebuiau finalizate incă de acum doi ani, nimeni nu se poate muta incă in zonă, nici măcar in casele terminate, intrucat acestea nu dispun de utilităţi.

"In urma demersurilor disperate duse de unii dintre beneficiari, inclusiv prin acţiuni in instanţă, a fost finalizat un număr mic din cele 1.200 de locuinţe prin credit ipotecar ce ar fi trebuit să fie date in folosinţă incă de acum doi ani. Beneficiarii nu pot locui insă in acele case, intrucat autorităţile refuză să execute viabilizarea cartierului, cu toate că Primăria Sectorului 1, Primăria Voluntari (pe teritoriul cărora se află amplasamentul ANL), Electrica, Distrigaz şi, ulterior, Primăria Capitalei au incheiat in perioada 2003-2008 convenţii prin care se obligă să doteze zona cu utilităţi", se precizează in documentul citat.

Reprezentanţii organizaţiei prezintă filmul disputelor avute, de-a lungul ultimilor ani, cu autorităţile locale din Capitală pe tema racordării caselor din "Henri Coandă" la utilităţi.

Astfel, ei susţin că primarul Chiliman a refuzat să le racordeze locuinţele la utilităţi. Potrivit organizaţiei, Chiliman ar fi refuzat să aplice o hotărare de Consiliu Local care le era favorabilă proprietarilor din "Henri Coandă", motivand că aceasta ar fi ilegală.

"Fără a demonstra in vreun fel ilegalitatea hotărarii, edilul liberal i-a acuzat pe beneficiari că sunt «nomenclaturişti» şi că işi fac «vile de lux», deşi majoritatea locuinţelor din cartier, conform proiectului, sunt tip S6 sau C32 - case cu 3-4 camere avand o suprafaţă utilă intre 70 şi 90 de metri pătraţi", se precizează in comunicat.

Ulterior, odată cu intrarea Romaniei in UE şi, implicit, cu aplicarea legislaţiei comunitare, autorităţile au fost obligate să respecte legislaţia comunitară referitoare la construcţia de locuinţe. Proprietarii citează din HG 592 din 10 mai 2006 privind modificarea şi completarea normelor metodologice ale Legii 152 din 1998, care specifică la punctul 3 că "promovarea investiţiilor publice in construcţia de locuinţe şi dezvoltarea proiectelor imobiliare privind construcţia de locuinţe prin credit ipotecar se fac pe terenuri viabilizate, a căror viabilizare se realizează corelat cu termenele de recepţie şi punere in funcţiune a locuinţelor". Mai mult, legislaţia obliga ANL să incheie contracte cu administraţia publică locală ca, din bugetul propriu, autoritatea locală să suporte investitiile pentru utilităţi.

"Exasperaţi de refuzul lui Chiliman de a aloca fonduri pentru viabilizarea cartierului din Băneasa-Pipera, păgubiţii «Henri Coandă» au cerut ajutorul Primăriei Capitalei, care, in locul unei medieri, a preferat să se implice direct, preluand de la Primăria Sectorului 1 obligaţiile asumate incă din 2004", continuă reprezentanţii ONG-ului.

Potrivit acestora, Consiliul General a aprobat o hotărare in acest sens, insă nici aceasta nu a fost pusă in aplicare, "din cauza opoziţiei Direcţiei Buget din PMB, care pretinde că nu există cadrul legal pentru o colaborare cu Primăria Voluntari in realizarea proiectului".

Deşi in ianuarie 2008 situaţia a părut a se regla, cu ocazia semnării unui acord intre cele două primării, "o gafă a Direcţiei de Utilităţi Publice din PMB, care a prevăzut fonduri doar pentru 12 din cele 18 luni (de lucrări - n.r.) a dus la amanarea aprobării deciziei in Consiliul General al Municipiului Bucureşti".

"Venirea lui Oprescu la Primăria Capitalei avea să fie o nouă lovitură dură pentru păgubiţii ANL. La prima şedinţă condusă in calitate de edil de fostul pesedist, la 11.07.2008, punctul legat de «Henri Coandă» este scos de pe ordinea de zi şi scos a rămas pană in prezent...", scriu cei din organizaţie.

In aceste condiţii, in opinia celor din Asociaţia Deţinătorilor de Lot "Henri Coandă", procesul reprezintă ultima soluţie, avand in vedere că orice demers de a obţine o explicaţie din partea primarului Oprescu pentru acest nou blocaj "a fost zadarnică".

Primul termen al procesului dintre păgubitii ANL şi Primăria Capitalei va avea loc in 30 octombrie, la Judecătoria Sectorului 5.
Ovidiu Vanghele
mediafax


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate