Exchange Bitcoin si Recenzii Restaurante

Valoarea tranzactiilor imobiliare a scazut cu 43% in primul semestru, la 902 milioane euro - studiu

Valoarea tranzactiilor imobiliare a scazut cu 43% in primul semestru, la 902 milioane euro - studiu


Stire din data 25-9-2008

BUCUREŞTI
Tranzacţiile imobiliare efectuate in primul semestru au totalizat 902 milioane de euro, in scădere cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Romania ocupand, in funcţie de valoarea operaţiunilor, locul al doilea intre ţările din regiune, potrivit unui studiu al companiei Jones Lang LaSalle.
 


"Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare in primul semestru al anului 2008 in Romania s-a diminuat faţă de nivelul record din 2007, activitatea investiţională măsurată prin numărul tranzacţiilor incheiate avand in special de suferit. Volumul tranzacţiilor pentru prima jumătate a anului 2008 a fost de 902 de milioane de euro, reprezentand o diminuare cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, adică inainte de criza financiara globală", se arată in studiul Bucharest City Report al companiei imobiliare Jones Lang LaSalle.

Primul loc in Europa Centrală şi de Est a fost ocupat de Polonia, unde valoarea tranzacţiilor a fost 930 milioane de euro, in scădere cu 40% faţă de primul semestru din 2007, iar Cehia a ocupat locul al treilea, cu investiţii imobiliare de 520 de milioane de euro, in scădere cu 64%.

In primul semestru, transferurile de proprietate cu valoare mare au dominat piaţa imobiliară romanească. Astfel, patru tranzacţii, in valoare totală de 750 de milioane de euro, au reprezentat mai mult de 80% din volumul total de investiţii.

Cea mai mare tranzacţie a fost achiziţia proiectului Upground Estates din Bucureşti de către fondul RREEF, in valoare de 340 milioane de euro.

De asemenea, s-au mai incheiat trei tranzacţii semnificative avand ca obiect proiecte finalizate: grupul italian IGD a achiziţionat portofoliul Winmarkt pentru 182,5 milioane euro, AEW Europe a cumparat de la BelRom parcul de retail European Retail Park Targu Mureş pentru 90 de milioane euro, iar DEGI a preluat Iris Shopping Center de la dezvoltatorul local Avrig 35 pentru 140 milioane euro.

Cauzele scăderii valorii tranzacţiilor imobiliare sunt, potrivit Jones Lang LaSalle, criza financiară globală, care continuă să restricţioneze posibilitatea unor cumpărători de a obţine condiţii de finanţare bune, precum şi oferta mare de spaţii, care conduce la o competiţie crescută intre produsele din Europa Centrală şi de Est cu cele din Europa de Vest pentru a atrage investitori.

"In ciuda acitivităţii investiţionale mai reduse din prezent, piaţa imobiliară din Romania continuă să arate fundamente foarte puternice. Cererea de spaţii din partea chiriaşilor continuă să fie foarte solidă", se mai arată in raport.

In aceste condiţii, randamentele investiţionale au continuat să crească, cele pentru clădirile de birouri “prime” situandu-se in jurul valorii de 6.5%, in timp ce pentru retail se situează la 6.75%, iar pentru spaţiile logistice au ajuns la 8%.
Mihail Tanase
mediafax



» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate