Statie proiectare si Recenzii Restaurante

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Capitala va creste în 2009, din cauza livrarilor masive

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Capitala va creste în 2009, din cauza livrarilor masive


Stire din data 25-9-2008

BUCUREŞTI
Rata de neocupare a spaţiilor de birouri a fost de 1,1% in trimestrul al doilea al acestui an, dar va creşte la jumătatea anului viitor ca urmare a livrărilor masive de suprafeţe de inchiriat in zona de nord a Capitalei, se arată intr-un studiu al companiei Jones Lang Lasalle.
 


In cazul birourilor din Piaţa Victoriei şi a zonei adiacente, rata de neocupare s-a menţinut in ultimele 12 luni la 0%, insă şi pentru alte zone ale Capitalei se manifestă un interes sporit.

"In timp ce zona centrală şi din nordul oraşului continuă să atragă interesul majorităţii potenţialilor chiriaşi, s-a observat un interes crescut şi pentru diverse zone din partea de vest a oraşului. Zona vestică deja beneficiază de infrastructura existentă, in special de mijloace de transport in comun, precum şi de o continuă reabilitare urbană a fostelor platforme industriale", se precizează in raportul Bucharest City Report, realizat de compania imobiliară Jones Lang LaSalle.

In Bucureşti, stocul modern de birouri a depăşit un milion de metri pătraţi, in prima jumătate a anului fiind livrate spaţii insumand 130.000 de metri pătraţi. Pană la sfarşitul anului, alţi 200.000 de metri pătraţi de birouri vor fi finalizaţi.

Chiria pentru spaţiiile de birouri a crescut in 2008, ajungand la 20-22 de euro pe metru pătrat pe lună in zonele de centru-nord şi de 25 de euro pe metru pătrat in zona centrală.

Pentru 2008, autorii studiului estimează finalizare a a 340.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, din care 30% sunt deja inchiriaţi, iar in 2010 alţi 280.000 de metri pătraţi de urmează să fie livraţi pe piaţă.

"Avand in vedere factorii care limitează domeniul construcţiilor pe piaţa locală, precum şi disponibilitatea forţei de muncă, a finanţărilor şi creşterea continuă a preţurilor in construcţii, estimăm că o parte semnificativă a stocului aflat in prezent in faza de construcţie va inregistra amanări pentru anii următori", se ma arată in raport.

In privinţa spaţiilor logistice, analiştii LaSalle estimează că Bucureştiul va avea pană la sfarşitul acestui an un stoc de un milion de metri pătraţi. Astfel, la stocul actual de 650.000 de metri pătraţi se va adăuga o suprafaţă totală de 370.000 de metri pătraţi, in stadiu de construcţie.

"Cererea pentru spaţii logistice este in continuă creştere, cu noi inchirieri de aproape 100.000 de metri pătraţi in primul semestru din 2008. Preluarea anuală de spaţii logistice este estimată la aproximativ 240.000 de metri pătraţi, similară cu nivelul atins anul anterior. Companiile logistice, marile reţele comerciale şi companiile de distribuţie contribuie majoritar in structura preluării de spaţii logistice", se precizează in studiu.

Cu o rată de neocupare de 5-7%, in cazul spaţiilor logistice din vecinătatea Bucureştiului, chiriile variază intre 3,8 şi 4 euro pe metru pătrat pe lună, dar in anumite situaţii speciale, cum ar fi inţelegerile la nivel internaţional, pot ajunge la 3,75 de euro pe metru pătrat pe lună.

Pe segmentul spaţiilor comerciale, in primul semestru din acest an s-au deschis doar două centre comerciale in Bucureşti - Băneasa Shopping City şi Iris Shoppinfg Center, insumand aproape 70.000 de metri pătraţi. Pentru a adoua jumătate a anului este preconizată inaugurarea altor trei proiecte, in condiţiile in care un complex comercial a fost deja deschis in septembrie.

Ca tendinţă, pe piaţa romanească se remarcă dezvoltarea rapidă a parcurilor comerciale. Patru astfel de proiecte au fost finalizate in 2007, in timp ce 12 din cele 22 de proiecte comerciale care urmează să fie definitivate in cursul acestui an sunt parcuri de retail.

"Sunt cateva motive pentru dezvoltarea rapidă a acestui concept. Primul motiv ar fi cererea mare din partea unor companii precum hypermarket-uri, lanţurile de bricolaj, mobilier, electrocasnice precum şi magazine cu preţuri reduse. Cel de-al doilea motiv il reprezintă costul redus de realizare in comparaţie cu cel al centrelor comerciale tradiţionale avand in vedere că parcurile comerciale se dezvoltă la limita oraşelor, iar specificaţiile tehnice ale acestora sunt mult mai ieftine şi simple. Cel de-al treilea motiv este timpul scurt de dezvoltare al parcurilor comerciale, cu o perioada efectivă de construcţie cuprinsă intre 7-9 luni faţă de 24 de luni pentru un centru comercial dezvoltat pe mai multe etaje, in limitele oraşului", se menţionează in studiu.

Chiriile pentru spaţiile comerciale sunt in continuare mai mari decat in alte ţări din Europa Centrală şi de Est, arterele principale atrăgand chirii de 100-125 deeuro pe metru pătrat pe lună, iar la centrele comerciale cu cea mai bună amplasare se ridică la 120-130 de euro pe metru pătrat pe lună.
Mihail Tanase
mediafax


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate