Restaurante si Recenzii Restaurante

Isarescu: Criza din SUA a fost generata de incalcarea unor principii, \"sub imperiul setei de profit\"

Isarescu: Criza din SUA a fost generata de incalcarea unor principii, \"sub imperiul setei de profit\"


Stire din data 26-9-2008

CLUJ-NAPOCA
Criza financiară din SUA a fost generată de incălcarea unor principii bine statuate, chiar de "suspendarea" bunului simţ şi "sub imperiul setei de profit din nimic", a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei (BNR), Mugur Isărescu.
 


El a afirmat, la o conferinţă organizată de Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, că mai grav decat costurile financiare in sine este riscul de pierdere a increderii "intr-un sistem financiar croit in cateva secole, sistem care se află la temelia economiei moderne".

"Nu imi dau seama pană unde cunoaşterea insuficientă, chiar din partea conducătorilor unor mari instituţii financiare, a fost de vină şi de unde orbirea a venit din dorinţa de profit, din mirajul că acesta poate fi generat din nimic, fără risc şi aproape fără capital", a spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, iluziile s-au transformat "in profituri şi dividende suculente", iar calitatea creditelor de unde a pornit "bulgărele de zăpadă" s-a deteriorat tot mai mult, pe măsură ce sloganul "ai o casă, ai un imprumut" a pătruns tot mai adanc in societatea americană, indemnandu-i pe tot mai mulţi să se imprumute ieftin, pe seama valorii umflate a locuinţelor, indiferent de capacitatea de a restitui imprumuturile respective.

"Probabil că nu s-ar fi ajuns atat de departe dacă reglementarea creditului, fie el şi cu ipotecă, ar fi fost mai stransă, dacă reglementările americane ar fi fost mai aproape de standardele de la Basel cu privire la nevoia de capital, dacă marile firme de audit ar fi examinat cu mai multă atenţie acele miraculoase plasamente clasificate AAA, dar care aduceau randamente care nu sunt uzuale la asemenea instrumente sigure, dacă nu s-ar fi căscat aşa o prăpastie intre dreptul managerilor de a incasa bonusuri ameţitoare şi răspunderea lor, atunci cand, peste ani, se dovedeşte că totul a fost un balon de săpun", a spus Isărescu.

Guvernatorul a explicat că la baza declanşării crizei financiare americane au stat intai instrumentele financiare derivative, un termen care descrie credite obişnuite, acordate cu o garanţie ataşată, care au trăsături - dobanzi, maturităţi şi altele - standardizate, care permit ca acestea să fie "impachetate" şi vandute de o instituţie de credit pentru a obţine lichiditate şi a acorda noi credite.

"Este interesant că, in procesul impachetării şi reimpachetării, erau folosite instrumente matematice sofisticate, indeosebi din teoria probabilităţilor, care urmăreau să arate cat de mic este riscul şi de mare profitul pe care il asigură aceste instrumente", a mai spus Isărescu.

El a participat, vineri, la Universitatea "Babeş-Bolyai", la deschiderea oficială a conferinţei "Enhancement of Knowledge on Higher Education and Its Dissemination: Imperative for Policy and Practice".
Vasile Măgrădean
mediafax


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate