increderea in economia zonei euro a scazut in septembrie la minimul ultimilor sapte ani
Stire din data 29-9-2008
BRUXELLES
Increderea investitorilor in economia zonei euro a scăzut, in luna septembrie, la minimul ultimilor şapte ani, insă declinul a fost mai putin accentuat faţă de aşteptări, in timp ce estimările privind inflaţia au coborat puternic pentru a doua lună consecutiv, transmite Reuters.
Sondajul lunar realizat de Comisia Europeană in cele 15 ţări din zona euro indică o scădere a indicelui increderii in economie la 87,7 puncte, de la 88,5 in august şi puţin mai ridicat decat anticiparea pieţelor şi autorităţilor, 87,5 puncte.
Datele publicate luni relevă cel mai scăzut nivel al indicelui din noiembrie 2001, cand a atins 86,6 puncte.
Cu toate acestea, studiul acoperă numai primele două săptămani din septembrie, inainte de accentuarea puternică a crizei pieţelor financiare, care a determinat falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers şi turbulenţele puternice care au urmat acestui eveniment in intreaga lume.
Indicele increderii consumatorilor in economia zonei euro s-a menţinut la -19 puncte, iar cel al increderii in industrie a scăzut de la -9 la -12 puncte.
Totodată, indicele sectorului serviciilor, care susţine două treimi din economia zonei euro, a coborat la 0 puncte, faţă de 1 punct in august.
Scăderea increderii in economie este un semnal al reducerii dinamismului economic, implicand chiar riscuri de recesiune, care vor determina Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobanda de referinţă, potrivit economiştilor.
"Cifrele sunt nefaste, precum ne aşteptam, cu o scădere clară a increderii in toate sectoarele, cu excepţia consumatorilor, unde sentimentul s-a stabilizat datorită deprecierii preţurilor petrolului. Aceşti indici, in special cel al serviciilor, indică o posibilă recesiune in ultima parte a acestui an", a declarat pentru Reuters analistul Bank of America Holger Schmieding.
Un factor important este reprezentat de aşteptările privind scăderea inflaţiei, care ar putea reduce intensitatea presiunii asupra BCE, a arătat, la randul său, economistul UBS Sunil Kapadia.
Sondajul Comisiei Europene a prezentat un indice al estimărilor consumatorilor privind inflaţia in scădere cu 5 puncte, de la 22 in august la 17 in septembrie, faţă de recordul de 30 de puncte inregistrat in iulie.
In ceea ce priveşte aşteptările producătorilor, indicele inflaţiei a scăzut puternic, de la 17 puncte in august la 12 in septembrie.
Vlad Popescu
mediafax
» arhiva stiri »