Valoarea preluarilor ostile a crescut în SUA la nivelul record de 211 miliarde dolari
Stire din data 29-9-2008
PHILADELPHIA
Valoarea tranzacţiilor de preluare ostilă inregistrate in SUA a crescut in primele nouă luni din acest an cu 140%, la nivelul record de 211 miliarde dolari, ca urmare a preţului scăzut al acţiunilor şi a vulnerabilităţii financiare crescute a companiilor, transmite Reuters.
"Avand in vedere volatilitatea pieţelor de capital şi numărul de companii ale căror acţiuni se tranzacţionează la valori foarte scăzute, companiile cu o situaţie financiară solidă incearcă să fie oportuniste", a declarat Stefan Selig, director al diviziei de fuziuni şi achiziţii la Bank of America.
Aproximativ 22,1% din piaţa fuziunilor din SUA este reprezentată, in 2008, de tranzacţii ostile, faţă de doar 12,1% pe parcursul anului trecut, potrivit FactSet MergerMetrics, indice care urmăreşte piaţa de fuziuni.
Tranzacţiile ostile includ orice ofertă de preluare inaintată fără negocieri sau desfăşurarea unei licitaţii. O astfel de operaţiune presupune că ofertantul a ignorat conducerea companiei ţintă şi a propus achiziţia de titluri direct acţionarilor.
Evoluţia pieţei preluărilor ostile urmează presiunii asupra companiilor cu situaţie finaciară solidă de a găsi noi posibilităţi de creştere, avand in vedere incetinirea creşterii economice, a declarat Christopher Ventresca, unul dintre şefii diviziei de fuziuni şi achiziţii din America de Nord a grupului financiar JP Morgan Chase.
In plus faţă de preţurile scăzute ale acţiunilor pe piaţa americană, valoarea indicelui Dow Jones fiind cu 16% sub nivelul de la inceputul anului, un număr ridicat de companii au renunţat la anumite măsuri care le protejau in faţa preluărilor ostile, in principal la posibilitatea vanzării de noi titluri către acţionari, la preţuri preferenţiale, pentru a creşte costurile de preluare.
Volatilitatea de pe pieţele financiare şi o serie de achiziţii cu valoare ridicată au contribuit la evoluţia din SUA, care a depăşit alte regiuni in 2008.
In primele nouă luni ale anului, tranzacţiile ostile din Europa au insumat 104 miliarde dolari, in scădere faţă de 304 miliarde dolari in 2007. Recordul pentru perioada ianuarie-septembrie, de 359 miliarde dolari, a fost stabilit in 2006 de piaţa din Europa.
Potrivit FactSet MergerMetrics, 70% din ofertele ostile din SUA au necesitat o variantă imbunătăţită, comparativ cu 57,1% in tot anul 2007, iar noile oferte care au obţinut in final acordul conducerii companiilor au totalizat 28,6%.
Marius Oncu
mediafax
» arhiva stiri »