Romania trebuie sa fie in alerta din cauza crizei financiare internationale
Stire din data 30-9-2008
BUCUREŞTI
Romania trebuie să fie foarte atentă cu evoluţia balanţei externe, iar instituţiile de supraveghere a pieţelor financiare, bancare şi de capital să fie in stare de alertă in aceste momente de criză internaţională, a declarat, marţi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"Avem consultări permanente cu guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei şi ne corelăm pe evoluţia cheltuielilor bugetare şi fluxurile de trezorerie. Romania trebuie să fie intr-o stare de alertă chiar dacă nu a fost afectată prea puternic pană in prezent", a spus Vosganian, la conferinţa "Romania Construct & Real Estate Forum 2008", organizată de MEDIAFAX.
El este preocupat in primul rand de evoluţia lichidităţii de pe piaţa internă, avand in vedere că anumite bănci şi-ar putea inchide poziţiile sau limita fluxurile către instituţiile de credit pe care le deţine in Romania.
"Suntem in expectativă şi pe continuarea emisiunii de eurobonduri deschisă in acest an. Atenţia pe piaţa internă se concentrează pe o eventuală lipsă de lichiditate care ne va forţa să găsim operaţiuni mai complexe de finanţare a bugetului", a spus Vosganian.
In luna iunie, Romania a atras 750 de milioane de euro printr-o emisiune de euroobligaţiuni, pe termen de zece ani.
Oficialul MEF spune că piaţa bancară internă a fost protejată şi de dimensiunea mai restransă, activele reprezentand doar 60% din PIB, şi de lipsa expunerii la nivel internaţional.
El recunoaşte insă că Bursa a resimţit semnificativ criza internaţională, intrucat mari investitori s-au retras de pe piaţa de la Bucureşti.
Mai multe bănci din SUA şi Europa se confruntă cu mari dificultăţi financiare. Unele dintre ele au intrat in faliment, iar altele au fost preluate sau naţionalizate pentru a se evita lichidarea lor. Criza din sectorul bancar s-a propagat şi pe pieţele bursiere, care au scăzut constant in ultima perioadă. Camera Reprezentanţilor a respins luni programul de salvare a sistemului financiar propus de administraţia Bush, care presupune infiinţarea unui fond guvernamental, finanţat cu 700 miliarde de dolari de la bugetul de stat. Fondul ar urma să preia datoriile acumulate de instituţiile de credit americane in urma crizei financiare.
Pe de altă parte, insă, Vosganian aduce in prim plan evoluţia investiţiilor străine directe, care au depăşit previziunile de la inceputul anului.
"Investiţiile străine nu au fost afectate, pentru că, paradoxal, recesiunea din alte ţări a făcut Romania şi mai atractivă", a arătat ministrul Finanţelor.
Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania a depăşit in primele şapte luni trei miliarde euro, de 2,3 ori mai mult decat nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut. In acelaşi timp, valoarea investiţiilor străine directe a atins nivelul de 5,76 miliarde euro.
Ministrul Economiei şi Finanţelor a arătat că mecanismul cursului de schimb a reprezentat o "forţă de descărcare" a posibilelor presiuni venite din criza internaţională.
El a amintit că evoluţia preţurilor la alimente a cauzat un puseu inflaţionist in Romania, in toamna anului trecut, pentru corectarea căruia a fost nevoie de mai mult de şase luni.
Vosganian a mai spus că, după ce s-au absorbit efectele ajustării preţurilor administrate, respectiv majorarea la energie şi gaze, incepand cu luna iulie, Romania a avut inflaţie zero.
Preţurile de consum au coborat in luna august cu 0,09%, aceasta fiind a doua lună de scădere după 1989, astfel că inflaţia anuală a ajuns la 8,02%.
Ovidiu Tempea
mediafax
» arhiva stiri »