Locuinte ANL oferite spre inchiriere familiilor cu venituri reduse din comunitatile de romi
Stire din data 02-10-2008
BUCUREŞTI
Familiile cu venituri reduse din comunităţile de romi, care nu deţin o proprietate şi nu au vandut o casă după 1 ianuarie 1990, vor avea posibilitatea să inchirieze un număr total de 300 locuinţe sociale construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, cu obligaţia de a nu vinde ulterior imobilul.
Locuinţele sociale vor putea fi inchiriate de familii de romi cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul caştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică in ultimul Buletin statistic anterior lunii in care se analizează cererea, precum şi anterior lunii in care se repartizează locuinţa, conform unei hotărari aprobate, miercuri, de Guvern.
Nu pot beneficia de aceste locuinţe sociale familiile in care cel puţin unul dintre membri deţine o proprietate, a instrăinat o locuinţă după 1 ianuarie 1990, a beneficiat de sprijinul statului in credite şi execuţie pentru realizarea unei locuinţe sau deţine, in calitate de chiriaş, o altă locuinţă din fondul locativ de stat.
Locuinţele vor fi construite in cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, in locaţii stabilite de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor in urma propunerilor primite de la Agenţia Naţională pentru Romi şi de la autorităţile locale.
Ministerul Lucrărilor Publice şi Locuinţelor va incheia acorduri cu autorităţile locale pentru disponibilizarea unor terenuri destinate construcţiei de locuinţe, precum şi pentru realizarea lucrărilor tehnico-edilitare aferente, in vederea asigurării serviciilor comunitare de utilităţi publice.
Locuinţele vor fi construite de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, cu finanţare din surse ale bugetului de stat. Lucrările pentru realizarea/extinderea reţelelor de alimentare cu energie electrică a locuinţelor şi de iluminat public precum şi tarifele de racordare a locuinţelor la energie electrică se finanţează din surse ale bugetelor locale şi din alte surse legal constituite, conform actului normativ.
Repartizarea locuinţelor sociale construite prin acest program se face la cerere, iar autorităţile administraţiei publice locale vor stabili măsurile necesare pentru luarea in evidenţă şi pentru analiza solicitărilor primite. Se vor constitui, prin hotărari ale consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau prin hotărare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, comisii de analiză a solicitărilor de locuinţe sociale şi se vor stabili şi da publicităţii, prin afişare la sediul primăriilor, criteriile in baza cărora se repartizează respectivele locuinţe, actele justificative necesare care insoţesc cererea şi locul de primire a cererilor.
In cazul in care nu sunt inregistrate solicitări eligibile din partea familiilor şi gospodăriilor din comunităţile de romi, locuinţele sociale vacante se pot repartiza şi inchiria in aceleaşi condiţii unor familii din afara acestei comunităţi, se mai arată in actul normativ.
Departamentul Social
mediafax
» arhiva stiri »