Dinamismul economiei romanesti atrage investitorii - oficial guvernamental
Stire din data 02-10-2008
BUCUREŞTI
Romania nu va fi afectată serios in urma crizei financiare globale, deoarece economia dinamică şi dimensiunile mari ale pieţei de retail prezintă oportunităţi atractive pentru investitorii străini, a declarat, intr-un interviu pentru Reuters, Răzvan Orăşanu, consilier de stat al premierului.
Agenţiile de rating şi Fondul Monetar Internaţional au exprimat ingrijorări legate de economia Romaniei in urma crizei financiare globale, considerand că este mai vulnerabilă decat alte ţări din regiune, din cauza deficitului mare de cont curent, a ratei ridicate de creditare in valută şi politicilor fiscale şi salariale inadecvate, notează agenţia.
Astfel, economia Romaniei ar putea fi destabilizată dacă fluxurile de lichidităţi şi investiţiile străine devin insuficiente pentru a acoperi deficitul extern.
Insă Răzvan Orăşanu, fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actual consilier al premierului pe probleme economice, spune că economia este intr-o situaţie bună şi rezistă şocurilor externe.
"Cererea internă este un factor, faptul că rata investiţiilor străine directe rămane ridicată este un altul. Un al treilea factor este necesitatea ca mai multe ramuri ale industriei să treacă din starea de dezvoltare la cea de sectoare dezvoltate. Aceasta este situaţia, indiferent ce ce se intamplă in jur (...) Nevoia de penetrare a pieţei este incă prezentă", a arătat Orăşanu, adăugand că se referă, in particular, la retail şi sectorul serviciilor financiare.
Valoarea totală a investiţiilor străine directe va creşte in acest an la 10 miliarde euro, faţă de 7 miliarde euro in 2007, potrivit estimărilor Guvernului.
Totodată, economia ar trebui să crească cu peste 8%, in mare parte datorită expansiunii agresive a consumului intern, producţiei agricole bune şi dinamicii sectorului imobiliar.
Orăşanu a semnalat şi o serie de factori care ar putea incetini creşterea Produsului Intern Brut, care, potrivit mai multor oficiali şi analişti, va pierde din ritm in 2009.
"Cred că nebunia din piaţa imobiliară se va domoli", a spus el.
Totodată, oficialul susţine politicile fiscale ale guvernului, considerate de Banca Naţională şi o serie de economişti prea relaxate pentru o perioadă de creştere economică rapidă, arată Reuters.
"Nu ne complacem. Suntem vigilenţi. Criticile constante spun că avem o politcă fiscală pro-ciclică. Regulile spun că atunci cand economia este puternică, trebuie să pui ceva bani deoparte, pe care să-i foloseşti in timpul unei recesiuni. Insă aceste reguli se aplică pentru o economie matură, funcţională, ciclică, care nu poate creşte cu 10%. Romania poate creşte cu 6-10%", a explicat Orăşanu.
Guvernul Tăriceanu se regăseşte, in această perioadă, sub presiuni intense pentru creşterea salariilor şi alte măsuri sociale, in aşteptarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, se arată in materialul Reuters.
Sondajele indică poziţia a treia in randul preferinţelor electoratului pentru formaţiunea condusă de premier, insă observatorii politici consideră că Partidul Naţional Liberal (PNL) va intra intr-un viitor guvern de coaliţie, cu unul dintre partidele aflate in prezent in opoziţie.
Miniştri Cabinetului Tăriceanu au declarat, in repetate randuri, că majorarea salariilor şi pensiilor este posibilă, datorită creşterii economice rapide, care a ajuns la 9,3% in trimestrul doi, şi necesară pentru ameliorarea nivelului de trai.
"Guvernul trebuie să găsească un echilibru intre stabilitatea economică şi creşterea nivelului de trai", a mai arătat Orăşanu.
In plus, consilierul guvernamental consideră că procesul de privatizare a companiilor de stat ar trebui grăbit, cu accent pe licitaţii deschise.
"Romania mai are mult de privatizat, active in valoare de 10-20 miliarde euro", a spus el.
Pognoza guvernamentală indică un deficit bugetar de 2,3% din PIB in acest an, in scădere de la 2,6% in 2007.
Vlad Popescu
mediafax
» arhiva stiri »