Statie proiectare si Recenzii Restaurante

Sindicatele incalca dialogul social,autoritatile adopta o politica salariala politicianista-patronat

Sindicatele incalca dialogul social,autoritatile adopta o politica salariala politicianista-patronat


Stire din data 06-10-2008

BUCUREŞTI
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului Roman apreciază că acţiunile confederaţiilor sindicale incalcă violent practica şi conceptul de dialog social, considerand totodată că Guvernul şi Parlamentul practică o politică salarială nefundamentată şi politicianistă.
 


"Confederaţia Naţională a Patronatului Roman (CNPR) işi exprimă dezacordul ferm faţă de modul in care confederaţiile sindicale incalcă violent conceptul şi practica dialogului social, decizand să rezolve in stradă, teme convenite in cadrul contractului de muncă la nivel naţional. Respingem ferm utilizarea unor acţiuni de stradă, organizate intr-un regim de urgenţă suspect, acţiuni motivate de necesitatea imbunătăţirii condiţiilor de muncă şi a salariilor, in condiţiile in care aceleaşi confederaţii sindicale au semnat, alături de patronate, contractul de muncă la nivel naţional", se arată intr-un comunicat al CNPR.

Camera Deputaţilor a aprobat, săptămana trecută, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50% a salariilor personalului din invăţămant. Camera este for decizional in privinţa acestui act normativ.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare şi va antrena solicitări similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de creşteri ar pune in pericol stabilitatea economică şi chiar statutul Romaniei de ţară membră UE.

Ulterior, funcţionarii publici, sindicatele TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare, Colegiul Medicilor din Romania au solicitat de asemenea majorarea salariilor, ameninţand cu greva.

CNPR apreciază că prin poziţia şi acţiunile lor, confederaţiile sindicale arată dispreţ şi desconsiderare faţă de contractul de muncă stabilit la nivel naţional.

"Confederaţiile sindicale apără insă acest document prin declaraţii extrem de ameninţătoare şi lipsite de orice spirit al dialogului, justificand in fapt necesitatea reexaminării de către toţi cei interesaţi a oportunităţii menţinerii acestui contract care se demonstrează a fi o simplă formalitate", se spune in comunicat.

In acest sens, CNPR ar putea renunţa să participe la viitoarele negocieri ale contractului de muncă naţional, indemnand şi celelalte confederaţii patronale să reacţioneze la "manifestările de forţă cu care confederaţiile sindicale inlocuiesc dialogul social".

Pe de altă parte, reprezentanţii patronatelor solicită Guvernului să-şi asume răspunderea negocierii directe şi separate a contractului de muncă aplicabil sectorului bugetar şi să asigure condiţii legale, normale pentru negocierea unor contracte de muncă specifice sectorului privat, la nivel regional, sectorial şi la nivel de companie.

"Tensiunile create de politica salarială nefundamentată şi politicianistă utilizată atat de Guvern cat şi de Parlament nu fac decat să creeze presiuni salariale greu de acceptat in sectorul privat, fiind de aşteptat ca incepand din 2009 să asistăm la o creştere semnificativă a nivelului taxelor şi impozitelor, pentru a creşte veniturile bugetare astfel incat să fie plătite salariile nerealiste practicate in sectorul bugetar. In acest fel va fi dată o lovitură gravă mediului de afaceri din Romania, cu consecinţe greu de estimat intr-o perioadă de mari turbulenţe financiare, interne şi internaţionale", se mai spune in comunicat.

In opinia reprezentanţilor patronatelor, salariile trebuie să fie fixate pe bază de criterii de performanţă, nu pe motivaţii subiective şi emoţionale, indiferent de sectorul de activitate.
Cristina Cuncea
mediafax


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate