Statii Beton si Recenzii Restaurante

Bucurestiul, in cadere trei locuri pe 31 in topul celor mai bune 34 orase pentru afaceri din Europa

Bucurestiul, in cadere trei locuri pe 31 in topul celor mai bune 34 orase pentru afaceri din Europa


Stire din data 07-10-2008

BUCUREŞTI
Bucureştiul a căzut trei poziţii, pe locul 31, in clasamentul celor mai bune 34 de destinaţii pentru afaceri din Europa, Capitala inregistrand cele mai mari regrese la criteriile legate de nivelul chiriilor şi disponibilitatea spaţiilor de birouri de calitate, potrivit unui studiu Cushman&Wakefield.
 


Bucureştiul a ocupat in clasamentul de anul trecut poziţia 28, din 33 de oraşe.

In urma Capitalei Romaniei ca destinaţie preferată pentru afaceri se află oraşe importante din Europa, respectiv Moscova, pe poziţia 32, Oslo, pe 33 şi Atena, pe 34, se arată in studiul European Cities Monitor realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield.

Cele mai bune trei destinaţii pentru afaceri au rămas aceleaşi ca şi anul trecut, respectiv Londra, Paris şi Frankfurt. Pe următoarele poziţii se află Bruxelles, care a urcat două locuri, Barcelona, in scădere cu o poziţie faţă de anul trecut, Madrid, Berlin şi Munchen.

Studiul European Cities Monitor a fost realizat prin intervievarea directorilor responsabili de găsirea de noi destinaţii de afaceri, din 500 de companii europene de top.

Clasamentul a fost realizat avand in vedere mai multe criterii, respectiv calitatea transporturilor, a telecomunicaţii, accesul la alte pieţe, disponibilitatea şi costul forţei de munca, costul spaţiilor de birouri şi calitatea vietii.

Specialiştii Cushman&Wakefield au analizat factorii consideraţi importanţi de companii in momentul cand decid să intre pe o piaţă. Astfel, pe primele poziţii in topul criteriilor au fost indicate accesul facil la alte pieţe, indicată de 59% dintre respondenţi, şi disponibilitatea forţei de muncă calificată, considerată absolut necesară de 60% dintre directorii intervievaţi.

De asemenea, calitatea sistemului de telecomunicaţii este un factor important luat in calcul de companii.

Bucureştiul stă foarte bine in privinţa costurilor pe care companiile le au cu forţa de muncă, situandu-se după acest criteriu pe locul al doilea in Europa, dar in scădere cu o poziţie faţă de anul trecut, după Varşovia.

Totuşi există şi un aspect mai puţin favorabil, respectiv calificarea pe care o au angajaţii bucureşteni. Capitala se poziţionează la acest capitol pe locul 32, in timp ce Budapesta se situează pe 21, Praga pe 24 şi Varşovia pe 25.

De asemenea, investitorii străini nu sunt mulţumini nici de nivelul de cunoaştere a limbilor străine a angajaţilor din Bucureşti, ceea ce plasează Capitala pe poziţia a 28, situaţie mai slabă decat in Budapesta - locul 21, Varşovia - 20 şi Praga - 21.

Bucureştiul se află pe ultimele poziţii şi in funcţie de calitatea vieţii angajaţilor. Companiile chestionate au plasat bucureştenii pe ultimele locuri in clasament după acest criteriu, respectiv poziţia 31. Bucureştiul stă insă mai bine decat Varşovia - locul 32, dar mai prost decat Budapesta – 30 şi Praga - 29.

Companiile consideră că angajaţii din Barcelona, Munchen şi Stockolm au cea mai inaltă calitate a vieţii, se arată in raport, care menţionează insă că acest criteriu are un rol mai puţin important in influenţarea deciziilor de a localiza afacerile intr-un oraş sau altul.

Faţă de clasamentul din 2007, Bucureştiul a inregistrat imbunătăţiri in ceea ce priveşte transportul intern, urcand in clasament de pe locul 30 pe locul 26.

Cel mai evident progres a avut loc insă la accesul către alte pieţe, criteriu unde Capitala a urcat opt locuri faţă de anul trecut, pană pe 24, fiind pe picior de egalitate cu Stockolm şi Istanbul şi devansand in acelaşi timp oraşe precum Roma, Viena sau Atena.

Rezultatele studiului au mai scos in evidenţă o creştere a chiriilor spaţiilor de birouri din Bucureşti faţă de anul trecut.

Astfel, dacă anul trecut chiriile spaţiilor de birouri erau considerate accesibile şi plasau Bucureştiul chiar pe a doua poziţie intre oraşele europene, anul acesta Capitala a pierdut 11 locuri, situandu-se la jumătatea clasamentului, pe locul 13, aspect care este strans legat de lipsa de astfel de spaţii. Bucureştiul a pierdut 18 locuri faţă de anul trecut, pană pe 28 după gradul de disponibilitate a spaţiilor de birouri de calitate.

Telecomunicaţiile sunt un alt aspect imbunătăţit la Bucureşti, capitol la care a urcat de pe 32 pe 29 şi a devansat Budapesta, Varşovia şi Praga.

In privinţa eforturilor financiare pe care le fac autorităţile pentru a incuraja afacerile - reduceri de taxe şi alte stimulente financiare, Bucureştiul este la mijlocul clasamentului, pe locul 11, poziţia fiind relativ constantă faţă de anul trecut.

In ceea ce priveşte planurile de extindere ale companiilor, Bucureştiul este al treilea oraş din Europa in care cele mai importante 500 de companii multinaţionale europene intenţionează să investească. Capitala Romaniei este depăşită in această privinţă de Moscova şi Praga, dar se situează la egalitate cu Varşovia, devansand Budapesta, care se situează pe poziţia imediat următoare.
Cristina Cuncea mediafax

» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate