Statie proiectare si Recenzii Restaurante

Numarul tranzactiilor cu spatii de birouri, locuinte si terenuri s-a redus in primul semestru-studiu

Numarul tranzactiilor cu spatii de birouri, locuinte si terenuri s-a redus in primul semestru-studiu


Stire din data 07-10-2008

BUCUREŞTI
Numărul tranzacţiilor de inchiriere a spaţiilor de birouri şi de achiziţie a locuinţelor şi a terenurilor din Bucureşti a scăzut in prima jumătate a anului, in timp ce activitatea de inchiriere pe piaţa de retail şi a spaţiilor industriale s-a menţinut ridicată, potrivit unui raport al Atisreal.
 


"In ciuda situaţiei de pe piaţa imobiliară şi a insecurităţii economice de la nivel internaţional, in Bucureşti cererea de spaţii de birouri a rămas constantă pe parcursul primului semestru, datorită intrării pe piaţă a numeroase companii străine. Totuşi, ca urmare a dificultăţilor intampinate de mediul de afaceri, companiile au devenit mai precaute in privinţa planurilor de extindere a activităţii, examinand mult mai atent opţiunile existente pe piaţa imobiliară", se arată in raportul semestrial privind piaţa imobiliară din Bucureşti realizat de compania de servicii de consultanţă Atisreal.

In aceste condiţii, in primele şase luni suprafaţa inchiriată a scăzut cu 20% comparativ cu prima jumătate a anului 2007, iar după o lungă perioadă de scăderi succesive stocul birourilor disponibile a inregistrat prima creştere din 2003, de la nivelul de 2% inregistrat in semestrul al doilea din 2007 la 3,5%.

"Stocul de birouri disponibile a crescut ca rezultat al finalizării numeroaselor clădiri de birouri şi datorită scăderii activităţii de inchiriere in primul semestru din 2008. In plus, numărul mare de contracte de pre-inchiriere a contribuit la creşterea stocului de spaţii libere, deoarece presiunea cererii a fost transferată către anii următori", se menţionează in raport.

Stocul spaţiilor de birouri din Bucureşti totaliza la sfarşitul lunii iunie 1,7 milioane de metri pătraţi, din care 235.000 de metri pătraţi finalizaţi in prima jumătate a anului 2008. Pană la sfarşitul anului stocul este estimat să ajungă la 1,9 milioane de metri pătraţi.

In ceea ce priveşte piaţa rezidenţială, autorii studiului precizează că inăsprirea condiţiilor economice a determinat dezvoltatorii să adopte o atitudine moderat-optimistă, in timp ce clienţii, atat investitorii cat şi utilizatorii finali, au avut o atitudine de expectativă, ceea ce a dus la scăderea numărului tranzacţiilor.

"Incepand cu sfarşitul anului 2007, nivelul dobanzii la creditele pentru achiziţia de locuinţe a crescut treptat, influenţand negativ ritmul vanzărilor. Costul crescut al finanţării, condiţiile stricte impuse de bănci şi creşterea insuficientă a veniturilor populaţiei au determinat scăderea cererii de locuinţe. In plus, speculaţiile despre viitoarele corecţii ale preţurilor au determinat o atitudine mai prudentă din partea potenţialilor cumpărători in privinţa achiziţiei de locuinţe", se arată in studiu.

In afara argumentelor menţionate, scăderea vanzărilor a mai fost cauzată de volatilitatea cursului de schimb, coroborată cu modificarea comportamentului cumpărătorilor.

"Procesul de luare a deciziei s-a prelungit datorită atitudinii ezitante a potenţialilor cumpărători, care in prezent pot analiza şi compara ofertele rezidenţiale apărute pe piaţă in perioada 2007-2008", apreciază autorii studiului.

Pe segmentul terenurilor, dupa ce in anul 2007 in Bucureşti au fost incheiate tranzacţii importante cu foste platforme industriale şi terenuri de mari dimensiuni, in primul semestru din 2008 piaţa a fost afectată in mod direct de atitudinea precaută a dezvoltatorilor, datorată dificultăţilor de finanţare şi incetinirii activităţii pe celelalte segmente ale pieţei.

"Ca urmare, numărul tranzacţiilor a scăzut simţitor şi au apărut discrepanţe majore intre aşteptările vanzătorilor şi cumpărătorilor in privinţa preţului. In plus, această scădere a pieţei a avut loc in contextul unui mediu economic caracterizat de creşterea preţurilor solicitate, care au inceput să limiteze profitabilitatea investiţiilor", se arată in raport.

Singurele segmente unde cererea şi numărul tranzacţiilor de inchiriere au continuat să crească au fost cel de retail şi cel industrial, reiese din studiul Atisreal.

"Activitatea de inchiriere pe segmentul de retail s-a menţinut la niveluri ridicate, numeroase companii internaţionale intrand pe piaţa locală, iar companiile deja prezente, atat cele locale cat şi cele internaţionale, şi-au continuat planurile de extindere. Comercianţii au rămas activi in pe sectoarele de imbrăcăminte şi incălţăminte, fast food şi furnizori de servicii GSM, care au inchiriat spaţii in principal in centre comerciale. Totuşi, sectoarele de imbrăcăminte şi cosmetice au inregistrat cea mai rapidă dezvoltare", se mai precizează in raport.

Pentru proiectele industriale, in prima jumătate a anului, cererea a provenit in special de la companiile care au solicitat spaţii cu suprafeţe medii de pană la 10.000 de metri pătraţi.

"Cererea crescută a prevalat pentru proiectele industriale situate in partea de vest a Bucureştiului, in mod deosebit pentru cele situate de-a lungul autostrăzii A1", se mai spune in raport.

Chiriile pentru spaţii industriale au rămas relativ stabile in primul semestru din 2008, nivelul mediu variind intre 4 şi 5 euro/mp/lună in zona de vest şi pană la 5,5 euro/mp/lună in zona de nord, in timp ce in celelalte zone chiriile sunt cuprinse intre 3,5 şi 4 euro/mp/lună.
Cristina Cuncea
mediafax


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate