Criza financiara poate reduce volumul de exporturi si de investitii romanesti si straine
Stire din data 08-10-2008
BUCUREŞTI
Criza financiară internaţională poate determina in 2009 o reducere a volumului de exporturi romaneşti şi o incetinire a ritmului de investiţii autohtone şi străine, pe fondul unei creşteri economice de 6%, in scădere comparativ nivelul din 2008, dar peste media UE, a declarat premierul Tăriceanu.
"Romania nu are probleme cu sistemul bancar, dar nu poate să fie complet izolată. Datorită faptului că multe dintre ţările din UE vor intra intr-o fază de criză sau recesiune, iar Romania are 70% din exporturile sale dirijate către ţările membre ale UE, este posibil să constatăm o oarecare incetinire a volumului de exporturi şi a activităţii economice. La nivel investiţiilor, noua atitudine a băncilor, de prudenţă, de a solicita garanţii suplimentare, probabil că va incetini volumul sau ritmul investiţiilor romaneşti şi străine", a spus Tăriceanu, intr-o conferinţă de presă susţinută, marţi, la Guvern.
El a arătat că previziunile Guvernului şi cele ale Comisiei Naţionale de Progonoză indică pentru anul viitor un ritm de creştere economică in jur de 6% din PIB, in scădere comparativ cu "nivelul excepţional" de 9% din acest an, dar cu mult peste media europeană.
Premierul a mai afirmat că pe langă criza financiară internaţională şi riscul unui dezechilibru major care poate apărea in urma consumului excesiv generat de salarii mărite artificial şi nesustenabil, Romania se poate confrunta şi cu situaţia in care foarte mulţi dintre romanii care muncesc in străinătate, precum cei din Spania, să fie obligaţi de recesiunea economică să revină in ţară in aceeaşi perioadă.
"De data aceasta la orizont, spre deosebire de anii trecuţi, nu vom mai avea un cer foarte senin. In Spania, afectată de o puternică recesiune economică, există un risc mare să vedem foarte mulţi dintre romanii plecaţi să lucreze că trebuie să se intoarcă in Romania. Deci, pe langă riscul unui dezechilibru major din cauza consumului excesiv generat de salarii mărite artificial şi nesustenabil, pe langă criza financiară internaţională, riscăm să ne găsim in faţa unei situaţii in care foarte mulţi dintre romanii care muncesc astăzi in străinătate să trebuiască să vină să muncească in Romania", a spus Tăriceanu.
El a arătat că acesta este motivul pentru care politica macroeconomică trebuie gestionată cu prudenţă şi a precizat că subiectul a fost discutat şi in intalnirea avută marţi cu ambasadorii statelor Uniunii Europene.
Ovidiu Bărbulescu mediafax
» arhiva stiri »