Restaurante si Recenzii Restaurante

Europa de Est are cel mai ridicat risc in fata crizei financiare intre economiile emergente- analiza

Europa de Est are cel mai ridicat risc in fata crizei financiare intre economiile emergente- analiza


Stire din data 09-10-2008

LONDRA
Statele din Europa de Est prezintă cel mai ridicat risc in faţa crizei financiare in randul economiilor emergente, ca urmare a ratelor de schimb instabile care generează o expunere a companiilor la datoriile in monedă străină şi un deficit comercial ridicat, potrivit unei analize Reuters.
 


"Europa de Est este cea mai expusă regiune printre economiile emergente. Aceste state au nevoie de finanţări externe, iar mediul economic global este mai problematic ca niciodată", a declarat Edward Parker, şeful departamentului pentru economiile emergente din Europa la Fitch Ratings.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) e estimat că deficitul de cont curent in Europa Centrală şi de Est va creşte la 7,2% din Produsul Intern Brut (PIB) de la 7,1% din PIB anul acesta, mai mult decat dublu comparativ cu nivelul din 2002.

Datoria externă a Estoniei reprezintă 101% din PIB, iar a Bulgariei 96% din PIB, potrivit datelor băncii americane Brown Brothers Harriman.

"Teoretic, toate economiile din Europa de Est se confruntă cu un deficit de cont curent, o mare parte dintre acestea au o rată ridicată a datoriei externe in raport cu PIB. In această regiune, FMI ar putea juca un rol important, in special pentru statele baltice", a spus Parker.

Intr-un top al Credit Suisse privind statele cu cel mai ridicat risc macroeconomic, lider este Islanda, urmată de Bulgaria, Estonia, Lituania, Ucraina, Letonia, Romania şi Ungaria.

Valutele emergente au atins niveluri extrem de scăzute, care n-au mai fost consemnate de mulţi ani, inrăutăţind problemele lagate de datoria externă pentru unele state, insă doar cateva bănci centrale au puterea de a proteja moneda naţională.
Bogdan Cojocaru
mediafax


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate