Statie proiectare si Recenzii Restaurante

Numarul camerelor de cinci stele din Romania a crescut in 2008 cu 36%, la 2.780 de unitati

Numarul camerelor de cinci stele din Romania a crescut in 2008 cu 36%, la 2.780 de unitati


Stire din data 10-10-2008

BUCUREŞTI
Numărul camerelor de cinci stele operate pe piaţa hotelieră din Romania a crescut in acest an cu 36%, de la 2.045 la 2.780 de unităţi, prin deschiderea sau reclasificarea a cinci hoteluri in Bucureşti, Azuga, Sibiu, Mamaia şi Săcălaz, judeţul Timiş.
 


Astfel, in prezent, pe piaţa locală funcţionează 24 de hoteluri de cinci stele, două dintre acestea fiind inaugurate in acest an in Azuga şi Săcălaz, judeţul Timiş, iar alte trei redeschise in urma unor lucrări de modernizare, in Bucureşti, Sibiu şi Constanţa (Mamaia), potrivit datelor oferite de Ministerul pentru Comerţ şi Turism.

Conform datelor oferite de proprietari şi a costurilor vehiculate in piaţă pentru construcţia sau reamenajarea structurilor de cazare de cinci stele, valoarea totală a investiţiilor pentru cele cinci hoteluri deschise in acest an se ridică la aproximativ 100 milioane euro.

Grupul de firme Luxten Lighting Company a deschis la sfarşitul lunii martie hotelul Lux Garden, in Azuga, aceasta fiind al treia unitate de cinci stele dintr-o staţiune montană, după Predeal Comfort Suites şi Aro Palace din Braşov.

Hotelul, amplasat la baza partiei de schi Sorica, este construit pe un teren cu o suprafaţă de circa 6.000 de metri pătraţi şi structurat pe patru etaje.

Lux Garden are o capacitate de 50 de camere, un restaurant cu 100 de locuri, două săli de conferinţe şi un piano bar. Hotelul mai are piscină, jacuzzi, centru de fitness şi masaj şi o parcare subterană.

Reprezentanţii unităţii au precizat că investiţia se ridică la standardele hotelurilor internaţionale de cinci stele, insă nu au dorit să menţioneze suma alocată acestui proiect.

Potrivit preşedintelui firmei de consultanţă Peacock Hotels, Paul Mărăşoiu, investiţia intr-un hotel de acest tip se ridică la circa 100.000-120.000 de euro pe cameră, astfel, valoarea totală a investiţiei pentru Lux Garden s-ar cifra la aproximativ 6-7 milioane de euro.

Hotelul Elysee este un alt hotel de cinci stele deschis in acest an, amplasat in localitatea Săcălaz, la şapte kilometri de Timişoara. Unitatea are 20 de camere, două săli de conferinţă cu o capacitate totală de 180 de locuri şi un restaurant pentru 100 de persoane. Totodată, hotelul dispune de piscină şi salon de infrumuseţare, iar in faţa clădirii este amenajată o parcare exterioară pentru 40 de maşini.

Potrivit directorului hotelului, Beatrice Schipor, construcţia a necesitat o investiţie de pană la zece milioane de euro.

Proprietarul unităţii este un om de afaceri englez, care controlează firma Euro Land, cu activitate in domeniul hotelier.

Pe langă cele două hoteluri de cinci stele deschise in acest an, alte trei unităţi au fost supuse unor procese de modernizare şi au fost reclasificate de la patru la cinci stele.

Astfel, hotelul Radisson SAS din Bucureşti a fost redeschis in luna septembrie, după ce a fost inchis la sfarşitul anului 2002 şi inclus intr-un program de modernizare in valoare de peste 60 milioane euro.

In prezent, prin cele 424 de camere pe care le deţine, unitatea este cel mai mare hotel de cinci stele din Romania. Potrivit reprezentanţilor Bucureşti Turism, firma care deţine hotelul, unitatea este totodată şi cel mai mare complex hotelier din reţeaua Radisson din Europa de Est.

Unitatea dispune de patru restaurante şi trei baruri, precum şi un centru de conferinţe de 1.500 de metri pătraţi. In hotel funcţionează un centru Bali Spa, un centru de sănătate de peste 2.600 de metri pătraţi operat de către World Class Health Academy, o piscină exterioară incălzită, jacuzzi exterior şi o pistă de jogging.

In Bucureşti, funcţionează nouă hoteluri de cinci stele, respectiv Athenee Palace Hilton, Carol Parc, Casa Capşa, Crowne Plaza, Howard Johnson Grand Plaza, JW Marriott, Intercontinental, Radisson SAS şi Persepolis. Acestea totalizează 1.410 de spaţii de cazare.

O altă companie care a investit pentru reclasificarea unităţii este Vega Turism, deţinută de grupul Upetrom. Firma a alocat circa zece milioane de euro pentru cumpărarea şi modernizarea hotelului Vega din Mamaia, devenit cea mai mare unitate de cinci stele de pe litoral.

Hotelul a fost redeschis la inceputul lunii august, in zona de nord a staţiunii Mamaia, şi oferă de 125 de spaţii de cazare, dispuse pe opt nivele. Clădirea are restaurant şi terasă, cu o capacitate totală de 440 locuri, o sală de conferinţe cu 200 de locuri, galerii comerciale, o piscină exterioară şi un mini spa.

Pe litoral funcţionează cinci hoteluri clasificate la cinci stele, respectiv Rex, Mamaia, Scandinavia şi Palm Beach (Mamaia) şi Saturn (din staţiunea cu acelaşi nume). Acestea insumează 276 camere.

Tot in acest an a fost inaugurat in apropiere de Sibiu hotelul Palace Dumbrava Resort & Spa, deţinut de omul de afaceri Nicolae Minea. Unitatea, reclasificată la cinci stele după lucrări de modernizare, are 115 camere, cinci săli de conferinţă şi o sală pentru evenimente cu o capacitate de circa 350 de persoane.

Potrivit unor surse din piaţă investiţia totală pentru acest proiect se ridică la circa 22-25 milioane euro.

Pe langă hotelurile menţionate, pe piaţa hotelieră din Romania funcţionează alte patru unităţi clasificate la cinci stele, in Cluj-Napoca, Galaţi, Snagov şi Delta Dunării.

Hotelul Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, are 44 de spaţii de cazare şi este deţinut de firma 3T&V Impex.

In Galaţi funcţionează hotelul Viva Club, deţinut de firma Viva Company, acesta dispunand de 30 de camere, iar in Snagov este operabil hotelul Snagov Club, al companiei Euro Construct Trad 98.

De asemenea, in Delta Dunării funcţionează din 2005 complexul Delta Nature Resort, alcătuit din 30 de vile, club, restaurant şi spaţii de conferinţe. Centrul este deţinut de firma Copper Beech Invest, cu acţionariat britanic.
Roxana Fulgeanu
mediafax

» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate