Criza financiara ar putea incetini cresterea economica in statele est-europene
Stire din data 12-10-2008
BUCUREȘTI
Statele est-europene, dar şi cele din Asia Centrală, nu sunt imune la turbulenţele generate de criza financiară globală, care ar putea să incetinească ritmul de creştere economică in cele mai multe ţări din aceste regiuni, avertizează oficialii Băncii Mondiale.
"Statele din Europa de Est şi Asia Centrală simt efectele crizei financiare care avansează rapid, alături de restul lumii. Reformele structurale din ultimii ani din aceste regiuni, care au vizat implementarea de politici macroeconomice sănătoase, au ajutat la oprirea crizei intr-o anumită măsură. Aceste ţări au un grad mai ridicat de elasticitate in prezent decat in urmă cu zece ani, dar niciun stat nu este imun la impactul crizei", a declarat, intr-un comunicat, Shigeo Katsu, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.
Declaraţiile au fost făcute la intalnirea anuală dintre reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Fondului Monetar Internaţional.
Potrivit lui Katsu, o incetinire prelungită a economiilor vest-europene va avea ca efect reducerea cererii pentru exporturi din statele est-europene şi centrul Asiei, şi in special pentru cele provenite din partenerii comerciali ai vechilor membri ai UE.
De asemenea, "evenimentele negative" din Europa de Vest, dar şi din Rusia, Kazahstan şi Ucraina, vor afecta economiile in care veniturile sunt reduse prin diminuarea remiterilor emigranţilor.
"Aceste sume trimise acasă se situează, ca valoare, doar in urma investiţiilor străine directe, ca sursă de finanţare pentru statele din regiunile menţionate, şi reprezintă cea mai mare sursă de finanţare externă pentru statele cu venturi reduse şi medii. Impactul va fi resimţit cu precădere de cei afectaşi deja de criza preţurilor alimentelor şi de criza energetică. Avand in vedere această situaţie, ar trebui acordată o atenţie continuă pentru protejarea celor vulnerabili in faţa efectelor scumpirii alimentelor şi combustibililor prin sporirea cheltuielilor pentru asistenţă socială", a spus Katsu.
Economistul şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Pradeep Mitra, a arătat că deşi condiţiile de pe pieţele financiare s-au inăsprit, ajustările au fost line pană in prezent, in afara situaţiei din Estonia şi Letonia.
"Inflaţia se accelerează in regiune şi, alimentată de scumpirea alimentelor şi presiunile determintate de cererea internă, este de două cifre in fostele state comuniste. In acelaşi timp, creşterea creditării, care a inregistrat un ritm deosebit de ridicat, se află pe un trend descendent", a spus Mitra.
El a adăugat că mesajul pentru statele est-europene şi central-asiatice este că autorităţile trebuie să fie pregătite să răspundă rapid la schimbările din mediul financiar internaţional. In cazul unor ajustări haotice generate de pieţele financiare disfuncţionale, autorităţile trebuie să ofere sprijin pentru rezolvarea problemelor ridicate de insuficienţa capitalului, a celor legate de active sau a dificultăţilor cu care se confruntă băncile.
"Cel mai important risc pe termen scurt este ca şocurile din sistemul financiar global vor duce la apariţia de riscuri pentru o serie de ţări cu deficite inalte de cont curent. Aceste riscuri de refinanţare sunt mai pronunţate pentru acele state care au o datorii pe termen scurt ridicate", a mai spus Mitra.
Oana Dinu
mediafax
» arhiva stiri »