Carabulea: \"Terenurile si apartamentele nu mai sunt o garantie puternica pentru un credit bancar\"
Stire din data 21-10-2008
BUCUREŞTI
Criza economică externă a determinat Banca Carpatica să analizeze "mai aprofundat" garanţiile, care trebuie să poată fi transformate rapid in bani in cazul in care clientul care a luat creditul trece prin "momente delicate", a declarat pentru MEDIAFAX Ilie Carabulea, acţionar semnificativ al băncii.
"Suntem o bancă solidă şi nu avem probleme generate de criză, dar acordăm o mai mare atenţie analizei garanţiilor celor care solicită un credit. Acestea trebuie să fie reale şi să se poată transforma in bani in cazul in care clientul trece prin momente delicate. Terenurile şi apartamentele nu mai sunt o garanţie puternică pentru un credit bancar", a spus Ilie Carabulea, care deţine 35,93% din titlurile băncii.
El afirmă că in această perioadă apartamentele şi terenurile nu se pot vinde imediat in cazul in care cel care a luat creditul trece prin momente dificile.
"Degeaba ai apartamente, degeaba ai terenuri, pentru că in momentele astea nu ţi le mai cumpără nimeni. Acum, pentru noi, garanţii reale sunt o fabrică in funcţiune, un hotel cu clientelă sau spaţii de birouri ocupate", a precizat omul de afaceri.
Carabulea a adăugat că in această situaţie nu sunt şi mall-urile, pentru că in cazul lor, dacă inainte de a solicita un credit investitorul are deja nişte precontracte cu un hypermarket şi cu firme care vor inchiria spaţiile, acest lucru poate constitui o garanţie.
"In cazul celor care construiesc apartamente, este mai greu să obţină credite. Nu vedeţi că nu le mai cumpără nimeni, din cauza variaţiilor de preţ şi a modificării condiţiilor de creditare? Cumpără doar cei cărora le arde buza", a mai spus omul de afaceri.
Banca Comercială Carpatica a inregistrat in primele şase luni un profit net de 3,38 milioane lei (sub un milion de euro), in scădere cu 51% faţă de rezultatul de 7 milioane de lei obţinut in primul semestru din 2007.
Activele băncii au scăzut cu aproape 5% de la inceputul anului, la 2,17 miliarde lei, faţă de 2,28 miliarde lei in decembrie 2007. Comparativ cu nivelul de la mijlocul anului trecut, totalul activelor se păstrează insă pe creştere, cu 17,3%.
» arhiva stiri »