Activitatea din industrie, comert si servicii va creste in octombrie-decembrie, constructiile scad
Stire din data 28-10-2008
BUCUREŞTI
Activitatea din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii se va dezvolta in perioada octombrie-decembrie, faţă de cele trei luni anterioare, in timp ce sectorul de
construcţii va consemna o scădere, potrivit opiniilor mai multor manageri intervievaţi de INS.
In industria prelucrătoare, estimările din luna octombrie 2008 evidenţiază menţinerea unui trend pozitiv pentru trimestrul patru, atat pentru volumul producţiei din industria prelucrătoare (sold conjunctural +13%), cat şi pentru stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural +8%), se arată intr-un comunicat al Insitutului Naţional de Statistică (INS).
Exportul de produse finite va avea o tendinţă de stabilitate, de asemenea, şi competitivitatea produselor romaneşti pe piaţa Uniunii Europene.
Pe total industrie prelucrătoare, numărul de salariaţi va avea in continuare o tendinţă de stabilitate (75% din opiniile exprimate).
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o tendinţă ascendentă (sold conjunctural +34%), de o intensitate mai mare faţă de estimarea din luna anterioară (sold conjunctural +25%).
Spre deosebire de celelalte sectoare, in construcţii, managerii prognozează pentru următoarele trei luni o uşoară scădere a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -10%, respectiv -9%).
De asemenea, pentru numărul de salariaţi se preconizează aceeaşi tendinţă de scădere moderată, potrivit soldului conjunctural de -7%.
Managerii estimează o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii in următoarele trei luni (sold conjunctural +48%).
In ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul, deşi principalii indicatori se inscriu intr-un trend pozitiv, managerii intervievaţi de INS constată că valorile acestora sunt mai slabe in intensitate, comparativ cu cele din luna anterioară.
Managerii care au răspuns la anchetă sunt mai rezervaţi in ceea ce priveşte estimarea comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +19% in octombrie, faţă de 27% inregistrat in luna septembrie).
De asemenea, situaţia economică inregistrează in octombrie un sold conjunctural de +29%, faţă de +41% in luna anterioară.
Această diminuare este influenţată şi de scăderea comenzilor preconizată in sectorul comerţului cu autovehicule, cu piese şi acesorii pentru autovehicule şi comerţul cu motociclete (sold conjunctural -14%), dar şi a estimării situaţiei economice din acelaşi sector, pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -11%).
In luna octombrie, volumul stocurilor de mărfuri va rămane la un nivel optim pentru buna desfăşurare a activităţii de comerţ cu amănuntul, potrivit a 76% din opiniile exprimate.
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi din acest sector (+8% sold conjunctural).
Managerii intreprinderilor comerciale estimează că preţurile de vanzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +42%).
In sectorul de servicii, situaţia economică din ultimele trei luni a fost apreciată ca fiind bună, atat pe total activitate (sold conjunctural +29%), cat şi pe grupe de mărime a intreprinderilor.
Pe primul loc in aprecierea creşterii cererii (cifra de afaceri) se situează intreprinderile mari (250-499 de salariaţi) la care soldul conjunctural inregistrat este de +46%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariaţi), cu un sold conjunctural de +29% şi intreprinderile foarte mari (500 de salariaţi şi peste), sold conjunctural de +22%.
Conform estimărilor din luna octombrie 2008, cererea de servicii işi va menţine, pentru următoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +23%).
De asemenea, numărului de salariaţi va creşte uşor (sold conjunctural +9%), la fel ca şi preţurile de vanzare sau de facturare a prestaţiilor (sold conjunctural +29%).
Roxana Dumitru Rosu mediafax
» arhiva stiri »