Restaurante si Recenzii Restaurante

Reducerea tranzactiilor din parte a doua a anului va duce la stagnarea sau scaderea pietei M&A

Reducerea tranzactiilor din parte a doua a anului va duce la stagnarea sau scaderea pietei M&A


Stire din data 28-10-2008

BUCUREŞTI
Valoarea pieţei M&A din acest se va menţine la nivelul din 2007 sau chiar se va reduce sub acesta, in condiţiile in care evoluţiile de pe pieţele internaţionale au redus apetitul investitorilor pentru tranzacţii in a doua parte a anului, afirmă reprezentanţii firmelor de consultanţă.
 


"Este interesant de remarcat faptul că valoarea fuziunilor şi achiziţiilor la şase luni ale acestui an a fost estimată la nivelul de aproximativ 3,8 miliarde de dolari, faţă de trei miliarde de dolari in aceeaşi perioadă a anului trecut. Tendinţa la şase luni era de creştere faţă de anul trecut, dar trimestrul trei din 2008 a inregistrat o scădere semnificativă", a declarat agenţiei MEDIAFAX Radu Stoicoviciu, partener in cadrul departamentului de tranzacţii al PricewaterhouseCoopers (PwC).

Potrivit PwC, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor (M&A) din trimestrul al treilea al anului a reprezentat circa un sfert din valoarea medie a fiecăruia dintre primele două trimestre.

In aceste condiţii, el estimează că in ultimul trimestru al anului nu se va depăşi valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din trimestrul precedent, astfel că pentru intreg anul previzionează o piaţă de circa cinci miliarde de dolari, reprezentand o scădere cu 40% faţă de 2007. PwC estimează valoarea pieţei pentru anul 2007 la 8,4 miliarde de dolari (5,7 miliarde de euro).

"Avand in vedere că o bună parte dintre tranzacţiile efectuate in Romania au cumpărători fie investitori străini, fie firme romaneşti deţinute de investitori străini, capacitatea şi apetitul pentru achiziţii ale acestor investitori vor fi determinante pentru dimensionarea pieţei de M&A din Romania", afirmă Stoicoviciu.

Deşi la inceputul anului prevedeau o evoluţie pozitivă a pieţei, reprezentanţii KPMG susţin acum că in ultimele luni numărul tranzacţiilor va fi efectat de criza financiară internaţională.

"Valoarea medie pe tranzacţie a fost in acest an de circa 90 de milioane de euro, faţă de nivelul de 70 de milioane de euro din 2007. Avand in vedere acest fapt, cat şi volumele realizate pană in prezent, putem afirma că in Romania piaţa de M&A a inregistrat un proces accelerat de maturizare, dar in continuare va fi influenţată de evoluţia pieţelor financiare internaţionale", a declarat Cornel Fumea, director advisory services KPMG.

Referindu-se la efectele situaţiei finananciare internaţionale, Fumea a apreciat că piaţa romanească de M&A nu a fost influenţată dramatic pană in prezent, deoarece efectele acesteia au inceput să se simtă abia acum in mod vizibil.

"In prezent ne aflăm intr-o perioadă de stagnare datorată diminuării resurselor de finanţare pentru achiziţii şi creşterii costurilor aferente acestora, precum şi scăderii evaluărilor majorităţii companiilor publice, ceea ce va determina o reconsiderare a apetitului investitorilor. Unele tranzacţii deja demarate vor inregistra amanări sau chiar blocaje cauzate de acest context nefavorabil", a arătat reprezentantul KPMG.

Pe de altă parte, el apreciază că vor apărea şi oportunităţi interesante generate de condiţii curente de piaţă, care vor determina unii jucători să caute aliaţi puternici capabili să le asigure suportul necesar pentru a depăşi cu bine această perioadă.

"Din acest punct de vedere, fondurile cu capital de risc de tip private equity cu lichidităţi mari sunt cel mai bine plasate pentru achiziţii", consideră Fumea.

Pe de altă parte, reprezentantul KPMG previzionează o stagnare a pieţei in 2008, avand in vedere evoluţiile externe.

"Probabil că in final valoarea pieţei in 2008 se va regăsi undeva aproape de cea inregistrată in 2007, in mod sigur nu va fi mai mare, dat fiind faptul ca anul acesta nu vom vedea tranzacţii de anvergură, majoritatea avand valori de sub 500 milioane euro", a explicat Fumea.

KPMG a estimat la inceputul anului valoarea achiziţiilor şi fuziunilor realizate pe piaţa romanească in 2007 la nivelul de cinci miliarde de euro.

Valoarea pieţei de M&A - tranzacţii care implică un vanzător şi un cumpărător privat- la nivelul primelor nouă luni ale anului 2008 a fost estimată de PwC la circa 4,2 miliarde de dolari (trei miliarde de euro), iar de către KPMG la aproximativ trei miliarde de euro.

Comparativ cu nivelul de finele lunii septembrie din 2007, estimat de PwC la 7,3 miliarde de dolari şi de KPMG la patru miliarde de euro, valoarea din 2008 reprezintă o scădere cu pană la 40%.

Pe de altă parte, datele Raiffeisen Investment arată că la nouă luni din 2008, piaţa de M&A din Romania a inregistrat aproape o dublare a numărului de tranzacţii la 136, faţă de 78 in aceeaşi perioadă din 2007.

"Chiar dacă al treilea trimestru din 2008 a inregistrat a scădere vizibilă de ritm, faţă de intervalul corespunzător din 2007, per total, la nouă luni 2008 versus nouă luni 2007 avem o scădere mult mai mică a valorii totale a pieţei de M&A, respectiv 4,6 miliarde euro, faţă de 4,8 miliarde de euro", a declarat Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania.

In ceea ce priveşte preferinţele investitorilor, acestea s-au indreptat in primele nouă luni mai ales spre sectorul financiar, mai exact cel al asigurărilor, care a reprezentat aproape 30% din tranzacţiile efectuate in acest interval, dar şi spre construcţii şi materiale de construcţii, imobiliar, farmaceutic şi alimentar.

In contextul actual, reprezentanţii consultanţilor apreciază că preferinţele investitorilor nu se vor schimba fundamental, aceştia urmărind in continuare cele mai bune oportunităţi.

"Fenomenul la care vom asista este acela al unei reaşezări a priorităţilor, repoziţionări şi schimbări de strategie. Perpectiva reducerii preţurilor activelor este incă reală şi luată in calcul de mulţi investitori, ceea ii va determina să mai aştepte adoptarea unor decizii majore de investiţii in următoarele şase luni. Pe de altă parte multe active sunt atractive acum şi mai este doar o chestiune de timp pană cand antreprenorii vor decide să işi caute un partener", a mai spus Fumea.

Reprezentantul PwC susţine că in perioada următoare investitorii cu disponibilităţi vor incerca să "acapareze" firme sau active la preţuri atractive, fiind vremea investitorilor "cash rich" şi cu apetit ridicat pentru risc.

In ceea ce priveşte Romania, Stoicoviciu crede că scăderile de multipli de pe pieţele internaţionale nu vor fi uşor digerabile de către vanzători şi de aceea va exista o perioadă pană cand oferta se va ajusta la valoarea cererii. Ca atare, pe termen scurt şi mediu, el se aşteaptă ca o serie de tranzacţii incepute să nu fie finalizate.

Reprezentantul Raiffeisen anticipează incetinirea tranzacţiilor intr-o serie de sectoare, cum ar fi cel de real estate, şi de accelerare a ritmului in domenii cu grad de elasticitate relativ mai mic la dezechilibrele economice anticipabile, un exemplu fiind zona de industrie alimentară şi conexe.

"Pe fundalul degradării condiţiilor economico financiare, constatăm o tendinţă clară a orientării achizitorilor fie către business-uri mature, cu o poziţie de piaţă consolidată, fie spre business-uri relativ mici, dar in sectoare cu potenţial mare de creştere", a arătat Filipescu.

In opinia sa, acum este momentul schimbării tendinţei anilor trecuţi, astfel pieţele de M&A vor deveni dominate de cumpărători.
Cristina Cuncea mediafax

» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate