Statie proiectare si Recenzii Restaurante

ONU: O depreciere puternică a monedelor în Europa de Est ar avea consecinţe economice grave

ONU: O depreciere puternică a monedelor în Europa de Est ar avea consecinţe economice grave


Stire din data 05-9-2008

GENEVA
Statele din Europa de Est riscă o depreciere puternică a monedelor, care ar putea avea consecinţe dezastruoase asupra economiilor din regiune, se arată in raportul anual al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (CNUCD), transmite AFP.
 


"Aprecierea majorităţii monedelor din Europa de Est a avut loc in urma speculaţiilor, existand riscul declanşării unei crize tradiţionale a contului curent. Am asistat deja la un astfel de risc in Asia şi America Latină", a declarat economistul şef al organizaţiei, Heiner Flassbeck.

In 1997, mai multe ţări asiatice au intrat intr-o criză economică profundă, după o depreciere puternică a monedelor, pe fondul gradului ridicat de indatorare şi al majorării puternice a dobanzilor.

Argentina s-a confruntat cu o problemă similară in 2001, iar moneda naţională, peso, s-a depreciat puternic, situaţie care a dus la declanşarea unor proteste violente, de către argentinienii care şi-au pierdut economiile.

In raportul anual privind comerţul şi dezvoltarea, CNUCD a arătat că, in perioada 1999-2007, rata de schimb valutar din Europa de Est şi Rusia s-a apreciat cu peste 30%.

Deficitele de cont curent cele mai ridicate, de peste 10% din PIB, au fost inregistrate in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Romania, potrivit raportului care explică faptul că majorarea dobanzilor, pentru a ţine sub control inflaţia, a favorizat speculaţiile monetare care au afectat competitivitatea.

"In aceste ţări au loc speculaţii monetare intrucat ratele inflaţiei, precum şi dobanzile, sunt mai ridicate comparativ cu alte regiuni", a explicat Flassbeck.

Această situaţie a condus la un volum ridicat de credite ipotecare in valută, in special in franci elveţieni şi yeni, se mai arată in raport.

Potrivit CNUCD, deprecierea monedelor din regiune este inevitabilă şi ar putea, potrivit istoriei economice, să declanşeze o recesiune puternică.
Anca Dumitrescu
Sursa MEDIAFAX

» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate