Exchange Bitcoin si Recenzii Restaurante

Copper Beech a amanat proiectele rezidentiale din Romania si a redus numarul angajatilor locali

Copper Beech a amanat proiectele rezidentiale din Romania si a redus numarul angajatilor locali


Stire din data 17-11-2008

BUCUREŞTI
Grupul de firme Copper Beech, cu capital britanic, va finaliza construcţia primului proiect din Romania şi a amanat inceperea altor proiecte, pană cand vanzările de locuinţe se vor revigora, dezvoltatorul renunţand totodată, la o parte dintre angajaţii locali, inclusiv la echipa de vanzări.
 


Compania are in construcţie un bloc de 16 etaje, cu 156 apartamente, in zona Colentina din Bucureşti. Fondurile necesare dezvoltării proiectului, investiţie de 30 milioane euro, au fost asigurate din surse proprii, precum şi printr-un credit in valoare de 14 milioane de euro contractat de la Alpha Bank.

"Piaţa este foarte lentă şi de aceea am decis să amanăm cele mai multe dintre proiectele pe care intenţionam să le dezvoltăm in Bucureşti. Nu există cerere, nu mai vindem şi de aceea trebuie să ne controlăm costurile. Am redus numărul angajaţilor pentru că aveam oameni pentru trei proiecte (...) Am renunţat la echipa de vanzări pentru că nu avem ce vinde", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele şi directorul executiv al Copper Beech, Diwaker Singh.

Copper Beech a anunţat anul trecut că intenţionează să investească in următorii cinci ani 2,5 miliarde de euro in construcţia a 17.000 de locuinţe in Bucureşti şi zonele limitrofe, proiecte pentru care dezvoltatorul a achiziţionat deja 600 hectare de teren.

Singh a arătat că planurile companiei vizau inceperea a două proiecte in acest an, totalizand 760 de apartamente, care necesită investiţii de 130 de milioane de euro.

"Le-am amanat pentru anul viitor sau pentru cand işi va reveni piaţa. Avem autorizaţie de construcţie, finanţare, dar nu incepem construcţia. Avem PUZ (n.r. - Planul Urbanistic Zonal) pentru construcţia a 5.000 de locuinţe, dar nu construim", a spus Singh.

Copper Beech a obţinut, la sfarşitul anului trecut, de Banca Comercială Romană finanţări de pană la 575 milioane de euro pentru proiectele rezidenţiale pe care le va dezvolta in Romania.

"Nu am cerut deocamdată niciun ban de la BCR pentru că nu construim nimic. Nu ştiu dacă banca a modificat condiţiile finanţării, nu am primit nimic in acest sens", a afirmat reprezentantul dezvoltatorului.

El a adăugat că din acest motiv, compania nu va inregistra niciun fel de pierdere dacă nu va construi in perioada următoare.

"Nu suntem presaţi de nicio bancă. Terenurile le-am cumpărat cu bani proprii, vanzările la Blue Tower ne-au acoperit cheltuielile, deci nu facem decat să aşteptăm. Nu intenţionăm să vindem nici din terenuri pentru că, deşi valoare acestora ar putea să scadă, nu cred că preţurile vor ajunge mai jos decat nivelul la care le-am achiziţionat", a adăugat Singh.

Din cele 156 apartamente din complexul Blue Tower au fost vandute circa 80%, in prezent fiind disponibile 37 de locuinţe.

"Ultimul apartament l-am vandut acum o lună şi sperăm să mai vindem incă 2-3 in această lună. Ce nu putem vinde vom inchiria. Construcţia va fi finalizată in următoarele nouă luni", a precizat investitorul.

Compania a investit pană in prezent in Romania 55,4 milioane de euro pentru achiziţia de terenuri şi pentru proiecte in domeniul turismului.

In opinia lui Singh, in perioada următoare preţul construcţiilor din Romania se va reduce, pe fondul scăderii preţului la principalele materii prime.

"In prezent, preţul construcţiilor este de 800 de euro/mp. In opinia mea, orice preţ care depăşeşte 650-700 de euro/mp este nerealist. Intre 2007 şi 2008 costurile de construcţie au crescut cu 30%, dar cred că acestea se vor reduce cu acelaşi procent, şi vor egala nivelul de anul trecut. Scăderea preţului la materii prime - ciment, oţel -, precum şi ieftinirea energiei vor contribui la reducerea costului de construcţie", a mai spus Singh.

La acestea se adaugă, in opinia sa, şi stabilizarea preţurilor terenurilor.

Acţionarul majoritar al grupului este firma Copper Beech Group inregistrată in Cipru şi controlată in principal de investitori britanici, in vreme ce Diwaker Singh deţine o participaţie minoritară.

Din grup fac parte 11 firme (Copper Beech Capital, Copper Beech Comert, Copper Beech Development, Copper Beech Golf Development, Copper Beech Holding, Copper Beech Hospitals, Copper Beech Hotels & Resorts, Copper Beech Housing, Copper Beech Invest, Copper Beech Luxury Homes, Copper Beech Services), urmand ca pe viitor să ajungă la un total de 17-18 firme.

Diwaker Singh a fost pană in 2002 preşedinte şi director executiv al companiei Telemobil, operatorul serviciului de telefonie mobilă Zapp.

Firma Copper Beech Invest a devenit la inceputul anului acţionar la complexul turistic Delta Nature Resort din Delta Dunării, inaugurat in 2005 in urma unei investiţii de circa şapte milioane de dolari. Alţi acţionari ai complexului turistic sunt Diwaker Singh, cu o participaţie de 9,1%, Sonya Diwaker Singh - 2,8%, Nicolae Christopher Raţiu - 7,2% şi Grupul Feroviar Roman - 4,6%.
Cristina Cuncea

» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate