Retailerii se vor gandi de doua ori inainte sa se extinda, amplificand competitia intre dezvoltatori
Stire din data 27-11-2008
BUCUREŞTI
Retailerii se vor gandi de două ori inainte să-şi extindă activitatea in Romania şi chiar vor reconsidera unele contracte deja semnate, pe fondul lipsei de lichidităţi şi accesului dificil la finanţare, ceea ce va duce la creşterea competiţiei dintre dezvoltatori, susţin analiştii imobiliari.
"Retailerii internaţionali işi vor continua expansiunea in Romania, insă mai selectiv, punand o tot mai mare presiune asupra dezvoltatorilor pentru a obţine condiţii comerciale care să le permită să işi minimizeze riscurile. Anul 2009 va fi unul de grea incercare pentru retaileri. Lipsa de lichidităţi, accesul din ce in ce mai dificil la finanţarea bancară, scumpirea creditelor de investiţii şi dezvoltare ii vor determina pe aceştia să se gandească de două ori inainte să semneze contracte pentru unităţi noi", a declarat, intr-un comunicat, Oana Iliescu, head of retail department al DTZ Echinox.
Potrivit analiştilor DTZ, o parte dintre retailerii locali au livrat deja depozite sau scrisori de garanţie bancară pentru spaţii comerciale care urmează să fie date in folosinţă in 2010-2011, imobilizand astfel cantităţi semnificative de bani.
"Tot dificultăţile din fluxul de numerar ii vor determina pe aceştia să-şi reconsidere şi contractele pentru unele dintre magazinele deja deschise", a adăugat Iliescu.
In opinia sa, retailerii sunt in continuare interesaţi de proiecte premium, care au masă critică, beneficiază de finanţare şi a căror construcţie a inceput deja.
"Se resimte din ce in ce mai pronunţat circumspecţia retailerilor cu privire la proiectele care nu au obţinut incă finanţarea sau care nu au inceput construcţia. Şansele ca acestea să fie livrate la timp sunt mult mai slabe in ochii viitorilor chiriaşi. La fel şi perspectiva dezvoltatorilor de a obţine contracte de pre-inchiriere in perioada imediat următoare. Practic, dintre proiectele anunţate spre livrare in 2009, mai puţin de jumătate vor fi lansate la timp", a precizat Iliescu.
In ceea ce priveşte segmentul investiţiilor, reprezentanţii DTZ apreciază că orice dezvoltator care are un portofoliu de produse finalizate, ia in calcul perspectiva vanzării pentru a-şi finanţa proiectele in curs. Investitorii sunt insă reţinuţi faţă de ofertele curente, aşteptand ca anul 2009 să aducă o reaşezare a preţurilor.
"Nu ne aşteptăm să vedem tranzacţii mari la sfarşitul acestui an. Sunt slabe şanse ca ele să apară şi la inceputul anului viitor. Cat suntem de departe de incheierea acestei perioade de expectativă depinde atat de flexibilitatea dezvoltatorilor, cat şi de măsura in care investitorii vor fi convinşi că li se oferă perspectiva unei afaceri in condiţii excepţionale", a spus, in comunicat, Mihaela Sandu, consultant in cadrul departamentului de investiţii al DTZ Echinox.
In opinia sa, momentan, interesul investitorilor se manifestă exclusiv asupra produselor finalizate, cu precădere proiecte de birouri sau de uz mixt situate in zone premium, cu venituri garantate pe termen lung.
Şi analiştii Colliers International precizează că retailerii sunt precauţi cu planurile de expansiune, majoritatea căutand parteneri pentru a intra pe noi pieţe, deşi Romania a rămas printre preferatele acestora.
"Sub influenţa problemelor pe care le intampină pe plan economic Ungaria şi Ucraina, interesul retailerilor se menţine ridicat pentru Romania. Deşi retailerii işi reconsideră planurile de expansiune, proiectele din zone bune, in oraşe principale, sunt in continuare pe listele acestora pentru următorii ani. In aceste condiţii, competiţia dintre dezvoltatorii de centre comerciale pentru securizarea ancorelor este in creştere", se arată intr-un comunicat al Colliers.
Cristina Cuncea
» arhiva stiri »