Vânzarile de credite imobiliare ale BCR nu au fost afectate de scaderea tranzactiilor din sector
Stire din data 09-9-2008
BUCUREŞTI
Situaţia actuală inregistrată de piaţa imobilară nu a afectat negativ vanzările Băncii Comerciale Romane (BCR) pe segmentul creditelor imobiliare, datorită campaniei promoţionale, derulată in perioada mai-august, a declarat, luni, directorul Direcţiei Dezvoltare Servicii Retail, Sorin Mititelu.
"Campania pe care am avut-o pe segmentul creditelor imobiliare in perioada mai-august ne-a adus vanzări peste media pieţei. Ca atare, situaţia de pe piaţa imobiliară nu a afectat vanzările băncii in acest sens", a afirmat Mititelu, după o conferinţă de presă, răspunzand unei intrebări din partea jurnaliştilor.
Potrivit firmelor de consultanţă imobiliară, de la inceputul anului, numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut semnificativ atat la locuinţele vechi, care au inregistrat o uşoară ieftinire, cat şi la cele noi.
Mititelu a arătat că imprumuturile imobiliare inregistrează o creştere mai mare decat creditele de consum, dar acestea din urmă au cea mai mare pondere in totalul imprumuturilor acordate de bancă.
"In ceea ce priveşte creditele de consum, există alt proces şi ţine mai degrabă de maturizarea pieţei, deci nu mai poate fi vorba in continuare de aceleaşi creşteri de pană in prezent", a spus Mititelu.
Oficialul BCR apreciază că avansul imprumuturilor de consum ar putea fi afectat de noile reglementări impuse de banca centrală.
Potrivit noului regulament BNR, adoptat in luna august, băncile vor calcula gradul de indatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior, şi nu doar in funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum in prezent.
De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat in funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), tipul de dobandă, respectiv fixă sau variabilă, şi comportamentul clientului in legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.
La determinarea gradului de indatorare vor fi luate in considerare riscul valutar, riscul de rată a dobanzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute in contract.
Raluca Ghinea
Sursa
Mediafax
» arhiva stiri »