Restaurante si Recenzii Restaurante

Circa 80% din locuitorii oraselor vor sa faca; investii în casa, în perioada 2008-2009 - studiu

Circa 80% din locuitorii oraselor vor sa faca; investii în casa, în perioada 2008-2009 - studiu


Stire din data 09-9-2008

BUCUREŞTI
Circa 80% din locuitorii din mediul urban intenţionează să realizeze, in perioada 2008-2009, investiţii pentru imbunătăţiri, reparaţii şi amenajări ale casei sau apartamentului, a declarat marţi directorul IRSOP Market Research & Consulting, Petre Datculescu, intr-o conferinţă de presă.
 


El a adăugat că, potrivit unui studiu realizat in noiembrie anul trecut, 40% dintre persoanele chestionate intenţionau la acea dată să realizeze dotări ale locuinţei in următoarele 12 luni, in timp ce 23% precizau că vor face reparaţii majore, iar 15% intenţionau să construiască o casă.

Datele au fost colectate de la un eşantion de 6,9 milioane de persoane din mediul urban, cu varste cuprinse intre 20 şi 55 de ani.

Investiţiile in "casa de la ţară" reprezentau opţiunea a 7% dintre participanţii la studiu, in timp ce cate 13% dintre familii aveau in vedere extinderea casei sau cumpărarea unei locuinţe noi.

Din totalul persoanelor intervievate, o treime (2,3 milioane) spun că ar fi interesate foarte mult să utilizeze sistemul de economisire-creditare (bauspar). Dintre acestea, doar 1,7 milioane de persoane ar incheia sigur sau probabil un contract de acest tip, iar probabilitatea cea mai mare de a incheia un astfel de contract in perioada imediat următoare revine unui număr de 600.000 de persoane.

Produsele bauspar combină economisirea cu creditarea şi sunt destinate renovării sau modernizării apartamentelor, cumpărării sau construirii de imobile.

Ponderea persoanelor interesate de sistemul de economisire-creditare a crescut in 2007 la 33%, de la 28% in 2006, pentru acest an fiind estimat un avans al ponderii la 38%.

Interesul populaţiei cu privire la sistemul bauspar va fi determinat, pe de-o parte, de creşterea ponderii segmentului de persoane cu varste intre 20 şi 64 de ani in totalul populaţiei, acesta urmand să urce de la 61% in 2000 pană la 63,8% in 2010, iar pe de altă de nevoia de reparaţii serioase ale casei sau apartamentului, resimţită de aproape jumătate din totalul locuinţelor din Romania (42%).

De asemenea, peste 40% din totalul gospodăriilor, in special cele din mediul rural, nu au grup sanitar, baie sau duş in interiorul casei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Printre avantajele cele mai apreciate de persoanele intervievate cu privire la sistemul bauspar se numără dobanda fixă la credit, posibilitatea retragerii banilor, dacă nu se doreşte economisirea in continuare, obţinerea imprumutului inainte de a strange 40-50% din sumă, dobanda de 5-6% la credit, prima de la stat, precum şi posibilitatea de a grăbi rambursarea.

Persoanele care ar economisi pană la sfarşitul perioadei prevăzute in contract reprezintă 43% din totalul respondenţilor, in timp ce 42% ar dori să obţină creditul mai devreme, iar 12% ar economisi pentru a-şi creşte veniturile.

Intrebaţi dacă ar alege să apeleze la sistemul bauspar sau la un depozit bancar, 41% dintre participanţii la studiu au spus că ar alege bauspar, iar 28% preferă depozitul bancar. In ceea ce priveşte opţiunea pentru un credit de consum, preferinţa pentru bauspar cumulează 42%, in timp ce creditul atrage 28% dintre răspunsuri, iar 18% dintre respondenţi optează pentru ambele variante.

Comparat cu un credit imobiliar sau ipotecar, sistemul bauspar atrage o cotă de 51%, iar creditul imobiliar/ipotecar - 19%.

Un client mediu ar avea nevoie de o sumă totală de circa 6.000 de euro, care cuprinde economiile personale, beneficiile de pe urma economiilor, precum şi creditul. Clientul ar putea economisi lunar 61 de euro, aceeaşi sumă putand fi plătită şi pentru o rată lunară şi ar rambursa datoria in cinci ani. După această perioadă, economiile clientului s-ar ridica la 3.660 euro.

Studiul a fost realizat prin intervievarea la domiciul respondenţilor şi o marjă de eroare de +/-3,8%.
Raluca Ghinea
Sursa MEDIAFAX


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate