Restaurante si Recenzii Restaurante

BM: Romānia va ramāne īn 2009 pe locul 47 īntr-un top al conditiilor de dezvoltare a afacerilor

BM: Romānia va ramāne īn 2009 pe locul 47 īntr-un top al conditiilor de dezvoltare a afacerilor


Stire din data 10-9-2008

BUCUREŞTI
Romania va rămane şi anul viitor pe locul 47 intr-un top al Băncii Mondiale privind cele mai favorabile condiţii pentru dezvoltarea afacerilor, in urma unor state precum Azerbaidjan sau Botswana, cea mai importantă slăbiciune fiind legată de reglementările care vizează plata taxelor şi impozitelor.
 


Potrivit celei mai recente ediţii a raportului "Doing Business", Romania se va menţine in 2009, ca şi in 2008, pe locul 47 din 181 in clasamentul statelor care oferă cele mai bune condiţii de dezvoltare a afacerilor.

In afara unor state dezvoltate, precum Noua Zeelandă (locul 2), SUA (3), Marea Britanie (6) sau Franţa (31), Romania este surclasată atat de unele ţări central şi est-europene, precum cele baltice, Slovacia (poziţia 36), Ungaria (41) şi Bulgaria (45), cat şi de state mai puţin dezvoltate, cum ar fi Azerbaidjan (33) sau Botswana (38).

In raportul publicat in septembrie 2007, Banca Mondială plasa Romania, la acel moment, pe locul 48, in urcare cu 23 de poziţii faţă de 2006.

Cel mai slab cotat capitol, in raportul prezent, este cel al plăţii taxelor şi impozitelor, Romania situandu-se pe locul 146, fiind nevoie de 202 ore pe an pentru plata celor 113 impozite.

Romania percepe de altfel cel mai mare număr de impozite, dintre statele analizate, potrivit datelor Băncii Mondiale, la polul opus situandu-se Qatarul şi Insulele Maldive, cu cate o singură taxă.

In ceea ce priveşte timpul alocat plăţii acestor impozite, primul loc in clasament este ocupat de Insulele Maldive, cu zero ore, iar ultimul de Brazilia, cu 2.600 de ore pe an.

Singura reformă operată de Romania in perioada 2007-2008 s-a referit la punerea in aplicare a contractelor, situandu-se pe locul patru in topul statelor incluse in raport, in funcţie de eficienţa noilor reglementări din acest domeniu. La nivelul statelor analizate, Romania ocupă locul 31.

"In regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, principalul motor al procesului de reformă a fost aderarea la Uniunea Europeană. Economii precum cele ale Poloniei, Romaniei şi Sloveniei au aliniat reglementările comerciale şi legile la standardele UE", se arată in raport.

In ediţia din 2006 a raportului, Romania a ocupat poziţia a doua in topul mondial al statelor cu cele mai bune performanţe in zona reformelor economice in intervalul 2005-2006, după Georgia, şi primul loc intr-un clasament regional.

Datele Băncii Mondiale arată că 12 economii au implementat reforme in domeniul punerii in aplicare a contractelor, acestea vizand reducerea timpului necesar acestei operaţiuni, a costurilor şi a etapelor necesare, simplificarea reglementărilor pentru cazurile de mai mică amploare şi accelerarea apelurilor.

"Cele mai multe reforme au fost implementate in Europa de Est şi Asia Centrală, respectiv in Macedonia, Bulgaria, Romania, Armenia şi Azerbaidjan", se arată in raport.

Experţii Băncii Mondiale arată că Romania deţine cele mai bune performanţe la capitolul creditare, dintre domeniile analizate, ocupand locul 12 in topul statelor incluse in studiu.

Accesul cel mai facil la creditare este inregistrat in Malaezia, Hong Kong şi Africa de Sud, pe ultimele locuri plasandu-se Siria, Timorul de Est şi Palau.

Romania s-a plasat in prima jumătate a clasamentului la alte cinci capitole, performanţe mai bune fiind inregistrate pentru inceperea unei noi afaceri (locul 26), protejarea investitorilor (locul 38), şi comerţul exterior (locul 40), in timp ce la inchiderea unei afaceri şi obţinerea de permise de construcţii a ocupat locurile 85 şi, respectiv, 88.

Pe de altă parte, Romania s-a situat la locul 114 in ceea ce priveşte inregistrarea unei proprietăţi şi pe poziţia 143 in funcţie de condiţiile angajării forţei de muncă.

Analiştii Băncii Mondiale au inclus in raport zece indicatori in funcţie de care au realizat clasamentul - inceperea unei afaceri, obţinerea de licenţe, angajarea de salariaţi, inregistrarea proprietăţii, obţinerea de credite, protejarea investitorilor, plata taxelor, comerţul exterior, punerea in aplicare a contractelor şi inchiderea unei afaceri.
Oana Dinu
Sursa MEDIAFAX

» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate