Statie proiectare si Recenzii Restaurante

AmCham propune realizarea unui pact national pentru infrastructura, asemanator celui din educatie

AmCham propune realizarea unui pact national pentru infrastructura, asemanator celui din educatie


Stire din data 10-9-2008

BUCUREŞTI
Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane in Romania (AmCham) propun realizarea unui pact naţional pentru infrastructură, asemănător celui din educaţie, considerand că infrastructura, educaţia şi sănătatea sunt principalele domenii care necesită măsuri rapide de imbunătăţire.
 


"Pactul naţional pentru infrastructură este determinant pentru creşterea economică a Romaniei. Trebuie să se facă un pact care să se aplice indiferent de guvern, deoarece discontinuitatea in management este o problemă foarte importantă in Romania. Creşterea economică a Romaniei nu poate fi susţinută doar de consum şi construcţii", a declarat, miercuri, intr-o conferinţă de presă, preşedintele AmCham, Alexandra Gătej, care conduce şi compania Unilever.

AmCham a elaborat un set de propuneri de imbunătăţire a mediului economic din Romania care au fost prezentate partidelor politice, iar infrastructura, educaţia şi sănătatea sunt principalele probleme identificate de reprezentanţii organizaţiei.

"Rezolvarea cu prioritate a problemelor din aceste domenii ar asigura competitivitatea Romaniei pe termen lung", a spus Gătej.

Reprezentanţii AmCham precizează că multe companii au ocolit Romania sau şi-au amanat planurile pentru a deschide operaţiuni locale din cauza infrastructurii precare.

In ceea ce priveşte educaţia, in acest domeniu reprezentanţii oamenilor de afaceri consideră că este necesară o corelare a nevoilor din economie cu sistemul de educaţie.

"In ultima perioadă companiile menţionează tot mai des lipsa forţei de muncă, ceea ce le afectează activitatea, posibilitatea de a creşte şi exercită presiune asupra pachetelor salariale. Disponibilitatea şi costurile cu forţa de muncă sunt incă două avantaje ale Romaniei, dar pe termen lung, autorităţile trebuie să stimuleze universităţile să crească numărul de absolvenţi, gradul de angajabilitate al acestora, precum şi relevanţa specializării prin actualizări curriculare şi stagii de pregătire", a declarat Sorin Mindruţescu, membru al AmCham şi directorul general al Oracle Romania.

In domeniul sănătăţii, AmCham consideră necesară definirea pachetului minimal de servicii- care va crea cadrul dezvoltării serviciilor private de sănătate-, asigurarea de tehnologii moderne pentru spitale şi imbunătăţirea documentelor de prevenţie.

O altă propunere a oamenilor de afaceri este legată de Agenţia Romană pentru Investiţii Străine (ARIS), care ar trebui tranformată intr-o organizaţie profesionistă care să răspundă nevoilor de ghişeu unic.

"De la infiinţare, ARIS nu şi-a atins scopul pentru care a fost creată. O problemă ar fi finanţarea redusă a instituţiei, care ar putea fi insă rezolvată prin alocarea unui buget mixt - o parte de la stat şi o parte dintr-un procent stabilit in funcţie de investiţiile atrase. Acesta ar fi un instrument de stimulare a angajaţilor", a spus directorul executiv al AmCham, Anca Harasim.

Propunerile AmCham vizează, de asemenea, sistemul fiscal din Romania, care ar trebui corelat cu ritmul de creştere economică.

Oamenii de afaceri propun măsuri de simplificare a plăţii TVA şi a taxelor la nivelul autorităţilor locale, precum şi implementarea legislaţiei care să permită companiilor alegerea propriului exerciţiu fiscal.

"Ar trebui aplicate măsuri de simplificare la plata TVA - taxarea inversă- pentru că pre-finanţarea TVA-ului reprezintă o povară mare pentru investitori. In majoritatea statelor membre UE, mecanismul de taxare inversă la importuri este in vigoare. De asemenea, autorităţile locale ar trebui să inţeleagă că este mai bine să ai taxe mai mici, colectate de la mai mulţi, decat taxe mari de la mai puţini", au precizat reprezentanţii AmCham.

Alte propuneri ale AmCham vizează modificarea legislaţiei in domeniul achiziţiilor publice, in vederea reducerii timpului de soluţionare a contestaţiilor care ingreunează şi intarzie realizarea proiectelor de investiţii.

AmCham a fost fondată in anul 1993 şi are peste 280 de membri - companii americane, internaţionale şi locale, totalizand peste 100.000 de angajaţi.
Cristina Cuncea
Sursa MEDIAFAX


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate