Statii Beton si Recenzii Restaurante

Cluj-Napoca ar putea pierde finantari UE de 80 milioane euro, afirma Borbely

Cluj-Napoca ar putea pierde finantari UE de 80 milioane euro, afirma Borbely


Stire din data 13-9-2008

Cluj-Napoca ar putea pierde finanţări de 80 de milioane euro din fonduri europene dacă nu va fi infiinţată asociaţia responsabilă cu strategia de dezvoltare a oraşului şi a zonelor invecinate, a declarat ministrul Dezvoltării, Laszlo Borbely.
 


"Cei şapte poli naţionali desemnaţi de Guvern trebuie să realizeze o strategie de dezvoltare urbană care să se axeze nu numai pe oraş, dar şi pe zonele din imediata apropiere a acestuia. Pentru aceasta este necesară infiinţarea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, care reprezintă o asociere intre oraş şi zonele din imprejurimile acestuia şi să se infiinţeze un grup de lucru care să monitorizeze strategia de dezvoltare a polului de creştere. Acest grup de lucru are sarcina de a realiza un plan de acţiune, o strategie de dezvoltare, prin consultare publică, in colaborare cu societatea civilă", a afirmat Borbely, citat intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.

Borbely a discutat, joi, la Cluj, cu reprezentanţi ai primăriei, liniile generale ale politicii polilor de creştere, precum şi detaliile legate de accesarea fondurilor disponibile pe axa 1 a Programului Operaţional Regional. La intalnire a participat şi Anna Horvath, ministru secretar de stat in Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL).

Această axă beneficiază de o alocare financiară orientativă in valoare de 1,4 miliarde euro. Din aceste fonduri, un pol naţional de creştere ar putea accesa aproximativ 80 de milioane de euro.

Investiţiile prin programele cu finanţare comunitară şi naţională vor fi direcţionate prioritar in aria marilor oraşe din cele şapte regiuni de dezvoltare, excluzand zona Bucureşti-Ilfov, pentru a permite accesarea in totalitate a fondurilor UE şi reducerea decalajelor dintre Capitală şi restul ţării.

Pentru acest proiect au fost selectate şapte oraşe, respectiv Constanţa, Timişoara, Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov şi Iaşi, care au fost desemnate drept poli naţionali de creştere in care se realizează cu prioritate investiţii din programele cu finanţare comunitară şi naţională, conform unei hotărari aprobate recent de Guvern.

Cele şapte regiuni de devoltare cuprind fiecare intre patru şi şapte judeţe, respectiv regiunea Nord-Est, cu judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea), Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Damboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Valcea), Vest (Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Timiş), Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj) şi Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu).

Valoarea contractelor de finanţare din cadrul POR se va situa in acest an la aproximativ 1,3 miliarde de euro, dintr-un total de 4,4 miliarde de euro repartizat pentru perioada 2007-2013, a declarat Borbely, la inceputul acestei săptămani.

Prin POR Uniunea Europeană sprijină, in perioada 2007-2013, dezvolatrea urbană, rabilitarea drumurilor judeţene şi a străzilor, modernizarea infrastructurii serviciilor sociale, de sănătate, pentru situaţii de urgenţă şi a celei educaţionale, dezvoltarea mediului de afaceri regional şi local, valorificarea patrimoniului cultural şi promovarea potenţialului turistic al Romniei.

Finanţarea programului este realizată in proporţie de 84% din sume alocate de UE, diferenţa provenind din fonduri naţionale.
Ioan Dornescu
Sursa MEDIAFAX


» arhiva stiri »

Utile Imobiliare


Link-uri recomandate