Suceava:Comitetul pentru Situatii de Urgent a aprobat obiectivele ce vor fi refacute dupa inundatii
Stire din data 15-9-2008
Duminică, 14 Septembrie 2008, 16:12
SUCEAVA
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a aprobat, duminică, după o dezbatere de trei ore, obiectivele de infrastructură, judeţene şi comunale ce vor fi finanţate pentru refacere după ce au fost afectate de inundaţii, printre care şi reparaţii la canalizarea municipiului Fălticeni.
Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a propus ca din cele 36 de milioane de lei alocate intr-o primă fază de Guvern pentru intervenţii şi refacerea obiectivelor de infrastructură afectate de inundaţii, 60 la sută să fie pentru obiective de interes comunal şi restul pentru cele de interes judeţean, arătand insă că după discuţii cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, s-a convenit ca pentru infrastructura judeţeană să se aloce 16 milioane de lei şi 20 de milioane de lei pentru cea comunală.
Gheorghe Flutur a spus, la randul său, că este important să fie, in primul rand, refăcute drumurile judeţene afectate.
"Ca să ajungi la infrastructura comunală trebuie să rezolvi punctele cheie de pe drumurile judeţene", a spus Flutur, care a adăugat că administraţia judeţeană are nevoie de mult mai multe fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate.
Iniţial, autorităţile sucevene au solicitat 110 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii comunale şi 60 de milioane de lei pentru cea judeţeană, iar Guvernul a alocat 60 de milioane de lei judeţului Suceava din care, intr-o primă tranşă, a fost transferată suma de 36 de milioane de lei.
Preşedintele CJ Suceava a arătat că există o problemă legată de finanţarea lucrărilor, precizand că, potrivit juriştilor CJ Suceava, Hotărarea de Guvern prin care se alocă fonduri se referă doar la lucrările ce urmează să fie efectuate, punct de vedere susţinut şi de secretarul judeţului, Dumitru Dănilă.
Pe de altă parte, prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a spus că Hotărarea de Guvern prevede explicit că fondurile sunt pentru intervenţie şi refacere, ceea ce presupune că banii sunt şi pentru lucrările executate deja la diverse obiective.
"Nu puteau veni banii odată cu apa de la inundaţii", a spus prefectul.
Preşedintele CJ Suceava a cerut ca in termen de cateva zile, Prefectura să prezinte un punct de vedere oficial al Guvernului privind modul in care se pot cheltui aceşti bani şi dacă există posibilitatea decontării unor lucrări efectuate in regim de urgenţă.
"Trebuie să deblocăm juridic pentru că trebuie să ştim ce e de plătit", a spus Flutur, care a adăugat că, dacă se impune, va trebui ca Hotărarea de Guvern să fie corectată.
Prefectul a arătat, la randul său, că potrivit unei situaţii centralizate de Prefectură, Primăriile din localităţile afectate au angajat lucrări de refacere in valoare de 64 de milioane de lei, dar a arătat că in urma unei prime analize tehnice, doar 35,9 milioane de lei au fost cheltuiţi pe situaţii de urgenţă, arătand că, de exemplu, Primăria Rădăuţi a prezentat un deviz de 450 000 de lei pentru lucrări efectuate, după inundaţii, de firma de salubritate din municipiu, care nu pot fi decontate din fondurile alocate de Guvern.
"Trebuie să plătim constructorii care au intervenit in momente grele, atunci cand apa intra in case. Altfel, vom avea surpriza că la alte situaţii de urgenţă, nici măcar primarii, fără să mai vorbesc de constructori, nu vor mai acţiona dacă nu au bani in cont, ceea ce ar fi o mare greşeală", a spus Băişanu.
In cadrul şedinţei, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a aprobat finanţarea unui număr de 19 obiective judeţene şi a altor obiective din 89 de localităţi ale judeţului afectate de inundaţii.
Totodată, la propunerea prefectului, s-a stabilit ca din sumele alocate să se aloce fonduri şi pentru lucrările de reparaţii ale reţelei de canalizare a municipiului Fălticeni care a fost distrusă pe o lungime de 70 de metri de o alunecare de teren.
Prefectul a subliniat că alunecarea de teren este mai veche şi că administraţia din Fălticeni trebuia să aibă in vedere consolidarea versantului afectat.
"Acum vom interveni cu lucrări de reparaţii, dar Primăria nu a făcut nimic in ultimii ani pentru a rezolva această problemă", a spus prefectul.
El a subliniat că este pentru prima dată cand Prefectura organizează o dezbatere publică privind modul de alocare a banilor pentru refacerea unor obiective afectate de inundaţii, arătand că, pană acum, aceasta se făcea intre prefect şi preşedintele CJ.
"Repartizarea acestor fonduri trebuie să fie transparentă pentru că sunt bani publici", a mai spus prefectul.
Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a convocat pentru luni dimineaţă o şedinţă extraordinară a CJ Suceava pentru rectificarea bugetului judeţului cu suma primită de la Guvern, urmand să fie alocate fonduri pentru diferitele obiective ce vor fi refăcute.
Tibi Bujdei
Sursa
Mediafax
» arhiva stiri »