Compania HILD propune pensionarilor contracte de renta viagera, in schimbul locuintelor
Stire din data 16-9-2008
BUCUREŞTI
Compania americană HILD a lansat in Romania, marţi, un produs destinat persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, reprezentat de contractele de rentă viageră, prin care asigură plata unui avans şi a unei rente lunare, pe viaţă, in schimbul locuinţei unui pensionar.
Renta este indexată cu rata inflaţiei şi acoperă costurile care decurg din calitatea de proprietar, conform legii, iar pensionarul are dreptul de a rămane in proprietatea vandută pe toată durata vieţii, fără să plătească chirie.
"Am instituţionalizat un concept mai vechi in Romania, in care pensionarul alegea să ceară ajutorul financiar unei rude in schimbul locuinţei sale. Romanii sunt bogaţi in proprietăţi şi săraci in cash", a declarat, in conferinţa de presă de lansare a companiei HILD, Geoff Woolley, preşedinte al Consiliului Director şi membru co-fondator.
In Romania, HILD se va concentra in primă fază pe dezvoltarea in Bucureşti şi judetul Ilfov, urmand să se extindă la nivel naţional in 2009.
Compania dispune de un capital de peste 350 de milioane de lei pentru finanţarea programelor şi este susţinută financiar de Merrill Lynch, unul dintre acţionarii HILD.
"Susţinerea celei mai mari bănci de investiţii din America constituie o garanţie financiară solidă", a declarat John Wirth, directorul general al HILD Romania şi co-fondator al grupului de companii cu acelaşi nume.
Bogdan Baltazar, preşedintele Consiliului Consultativ al HILD Romania, a adăugat că deşi Merrill Lynch este intr-o situaţie dificilă, fuziunea cu Bank of America va intări puterea băncii de investiţii.
Programul companiei americane a fost lansat iniţial in Budapesta, in 2004, HILD s-a extins la nivel naţional in Ungaria in anul 2006, iar in 2007 a intrat pe piaţa bulgară. După lansarea in Romania, HILD vizează state precum Polonia şi Cehia.
In Romania, HILD a dezvoltat deja parteneriate cu instituţii dedicate pensionarilor şi a negociat produse şi servicii la preţ redus cu o serie de companii printre care se numără Sensiblu şi Generali.
In cazul in care HILD nu işi indeplineşte obligaţiile financiare asumate prin contract, titlul de proprietate revine persoanei fizice, fără nicio obligaţie de a returna sumele incasate pană in momentul respectiv.
Totodată, compania işi asumă riscurile devalorizarii casei sau, dimpotrivă, va caştiga din creşterea preţului locuinţei.
La semnarea contractului şi pentru calculul rentei lunare, compania are in vedere valoarea locuinţei, varsta, sexul pensionarului şi un test psihologic, pentru a avea confirmarea in faţa urmaşilor că decizia a fost luată pe propria răspundere.
Reprezentanţii companiei au oferit un exemplu pentru calculul avansului şi al rentelor lunare, pentru o proprietate in valoare de 100.000 de euro. Astfel, pensionarul va primi un avans in valoare de circa 18.000 de euro, iar renta lunară va fi in cuantum de aproape 300 de euro.
Monica Juganaru
mediafax
» arhiva stiri »